‘Tsjechov, Céline en Vestdijk waren me voorgegaan’

Nacht over Westwoud, het nieuwe boek van Wanda Reisel, speelt zich af in het fictieve dorp Westwoud. Een joodse huisarts met libertaire opvattingen moet er opboksen tegen welig tierend antisemitisme. Er staat hem behoorlijk wat te wachten…..

Tot mijn lievelingsboeken behoort Dorp aan de Rivier van Anton Coolen, een streekroman die eigenlijk geen streekroman is, maar een reeks prachtige verhalen over een katholieke plattelandsgemeenschap in Brabant, gezien door de ogen van de atheïstische Friese dorpsdokter Tjerk van Taeke. In Nacht over Westwoud hanteert Wanda Reisel eenzelfde ijzersterke formule als Coolen. Haar hoofdpersoon, de 43-jarige Levi. Levi is waarnemend huisarts in het fictieve dorp Westwoud, waar het ritselt en gloeit van brisante geheimen.
Met zijn joodse naam en libertaire opvattingen is Levi de ultieme buitenstaander tussen de zich door en door Nederlands voelende blanke dorpelingen. Ilias, de Koerdische assistent van de vrouwelijke veearts Lidie, is er de enige allochtoon. Levi en Ilias zullen dan ook de zondebokken worden in een drama waar islamofobie, antisemitisme en als dierenliefde vermomd fascisme samenkomen.

Ilias wordt onmiddellijk gebrandmerkt als dader wanneer er een meisje met downsyndroom verkracht blijkt te zijn. Dokter Levi kan bewijzen wie de schuldige is, maar voor het zover is, wordt Ilias verjaagd en moet Levi zich met een karabijn de lynch-geile meute van het lijf houden. In een anoniem telefoontje is hij uitgemaakt voor ‘jodenvod’, zijn auto is gemold en met bloedrode verf beklad, er is een dood varken aan zijn voordeur gehangen met de tekst ‘Westwoud smetvrij’ erop geprikt, dus hij snapt dat het ernst is.

U kunt het hele artikel hier lezen.

    • Elsbeth Etty