Toren C is net zo goed als Monty Python

Martijn de Graaf Bierbrauwer zingt bij de groep Frommermann, die nu een verrassende ode aan Schubert brengt. Zie frommermann.nl

Roman

Bloedgetuigen

De 724 bladzijdes van dit boek, van de Belgische slavist Johan de Boose, heb ik tijdens een tournee in Italië gelezen, in bussen, treinen en vliegtuigen. Het is meeslepend én goed onderbouwd. Het boek bestaat uit drie verhalen door elkaar over de twintigste eeuw, en die geeft zelf ook nog eens commentaar. Het meeste indruk maakte het verhaal van Kamilla over het beleg van Leningrad tijdens WO II, toen de mensen gras moesten eten en soep kookten van schoenzolen. De kracht van het boek is dat dit alles op zo’n indringende, niet-larmoyante wijze wordt beschreven dat het inzicht verschaft.

Tv-serie

Toren C

Ik kijk niet vaak tv maar nadat ik over deze serie van Margôt Ros en Maike Meijer gehoord had, heb ik twee avonden alleen maar scènes uit de serie gekeken op YouTube. Toren C is net zo goed als Monty Python. Ik vind het leuk dat nu eens vrouwen zulke harde en anarchistische humor laten zien. Ik ben wel benieuwd of ze nog lang door kunnen gaan met de setting. Een kantoor is natuurlijk beperkend.

Voorstelling

Ghost Track

Met Frommermann swingen we ook wel op het podium, maar wat dansers kunnen, is verbijsterend. Hoe kunnen ze op de eerste plaats al die bewegingen onthouden? Dansgroep LeineRoebana rekt de boel altijd op met een onverwacht element, bijvoorbeeld door te dansen op gesproken tekst. Nu gaan ze een voorstelling maken met Indonesische dansers en gamelanorkest: Ghost Track. Ik ben benieuwd hoe ze die traditie in hun dans zullen verwerken.

    • Bianca Stigter