Syrië gaat op voorstel van Liga in

Eerdere beloftes is president Assad echter niet nagekomen.

De Syrische regering heeft een voorstel van de Arabische Liga geaccepteerd dat een oplossing moet bieden voor de politieke crisis in het land. Dat heeft de Qatarese minister van buitenlandse zaken Hamad bin Jassim gisteren bekendgemaakt.

Het voorstel van de Arabische Liga behelst het terugtrekken van tanks uit steden, het staken van het geweld tegen burgers, de vrijlating van alle politieke gevangenen en het binnen twee weken aangaan van een dialoog met de oppositie. Syrië heeft ook toegezegd journalisten, mensenrechtengroeperingen en vertegenwoordigers van de Arabische Liga toe te laten.

„We zijn blij dat we dit akkoord hebben bereikt en we zullen nog blijer zijn als het ook echt wordt uitgevoerd”, zei Bin Hassim. Hij zei ook te hopen dat er onderzoeken komen naar het dodelijke geweld en de behandeling van gevangenen in Syrië.

Het voorstel rept niet over eventuele consequenties mocht het Syrische regime zich niet aan de afspraken houden. De Syrische oppositie heeft geweigerd gesprekken aan te gaan zolang president Assad aan de macht is. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei de overeenkomst te steunen. „Ik hoop dat dit voorstel zo snel mogelijk wordt doorgevoerd”, aldus Ban. Hij merkte wel op dat Assad eerdere beloftes niet is nagekomen. (AP)