Strafhof onderzoekt ook gedrag NAVO

Het Internationale Strafhof gaat een onderzoek instellen naar het gedrag van alle partijen in de Libische oorlog – de NAVO, de troepen van Moammar Gaddafi en de rebellen die in opstand kwamen tegen Gaddafi. Dat heeft hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo gisteren in New York gezegd in een toespraak tot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

„Er zijn beschuldigingen van misdaden begaan door troepen van de NAVO, door troepen die verbonden waren met de Nationale Overgangsraad, en ook door pro-Gaddafi-troepen”, aldus Ocampo. Hij zei die beschuldigingen „onpartijdig en onafhankelijk” te zullen onderzoeken.

De troepen van de Overgangsraad hebben, volgens de aantijgingen, gevangen genomen strijders gedood. Ook zouden ze burgers hebben opgesloten op verdenking huurlingen te zijn. Hij zei verder te onderzoeken of Gaddafi en de chef van zijn veiligheidsdienst opdracht hebben gegeven tot grootscheepse verkrachtingen. Over misdaden waarvan de NAVO beschuldigd is, gaf hij geen bijzonderheden.

NAVO-secretaris-generaal Rasmussen zei vandaag in Brussel dat het bondgenootschap steeds heel voorzichtig is geweest bij de bombardementen. „We hebben geen bevestiging dat er door onze actie burgerdoden zijn gevallen. Voorzichtigheid en beperking van collatoral damage is steeds onze strategie geweest. Ik zie geen reden voor nader onderzoek.”

Ocampo zei dat zijn onderzoek zich concentreert op Seif al-Islam Gaddafi, een zoon van de gedode leider, en de voormalige chef van de inlichtingendienst – tegen allebei heeft het hof een arrestatiebevel uitgevaardigd. Via-via zou Ocampo nog steeds met Seif contact hebben over de mogelijke voorwaarden van een overgave aan het Strafhof.