Stoer glanzende jazz

None

jazzTrombone Shorty: For True ***

Strijdlustig trekt de 25-jarige Amerikaanse trombonist Troy ‘Trombone Shorty’ Andrews bij zijn concerten strakke lijnen in de lucht. Met repertoire van Louis Armstrong, met lef naar deze tijd gebracht, dook hij vorig jaar op als een van de ontdekkingen in de lichting musici van na orkaan Katrina.

Op zijn tweede album voor Verve, For True, blijft New Orleans terugkomen in zijn muziek, van een klassiek straatmarsgeluid tot een broeierig bluesy samenspel. Maar Shorty’s hang naar pop, funk, hiphop en soul – lees: meer commerciëler muziek – is groter geworden. Hij wordt er breder door omarmd, een publiekslieveling op festivals, z’n brede armen in een stoer hemd. Muzikaal resulteert dat echter in meer poppy liedjes met meezingrefreintjes en samples – jazz in glanzend cadeaupapier.

Shorty toont zich op dit album wel een ware multi-instrumentalist, met naast blaasinstrumenten ook partijen op diverse toetsen en drums. Lenny Kravitz, met wie hij een tijd op tournee was, draagt bij op bas. Gitarist Jeff Beck geeft een solo weg in de hit Do To Me; brassblazers uithalen aangevoerd door rauwe machogitaar. En Mrs. Orleans heeft ook vuur met Kid Rock; een aantrekkelijk gestileerde combi van rap, brass en zang.

    • Amanda Kuyper