Speculaties over actie tegen Iran

De kwestie van mogelijke internationale militaire actie tegen verdachte nucleaire installaties in Iran is gisteren op diverse plaatsen aan de orde gekomen. De Britse regering „houdt alle opties open”, liet ze weten in reactie op een bericht dat de strijdkrachten versneld plannen maken voor mogelijke militaire actie. In Israël meldde een functionaris dat premier Netanyahu zijn kabinet probeert te overreden in te stemmen met een aanval op Iran.

De Britse krant The Guardian meldde dat Britse militaire planners onderzoeken waar het best oppervlakteschepen en onderzeeërs kunnen worden gestationeerd in het geval van een Amerikaanse aanval op Iran. Volgens The Guardian gelooft Defensie dat Washington mogelijk zal besluiten zijn plannen voor gerichte raketaanvallen te versnellen. Als Washington zijn plannen doorzet, zal het Britse militaire hulp vragen en krijgen, aldus Britse functionarissen, ondanks ernstige bedenkingen binnen de coalitieregering. Zo’n aanval, aldus het bericht, is overigens niet te verwachten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, volgend jaar november.

De Israëlische krant Haaretz meldde dat Netanyahu probeert weerstand van een meerderheid van zijn kabinet tegen Israëlische militaire actie te overwinnen. Het was niet duidelijk of Netanyahu – of Washington – werkelijk wil aanvallen, of met deze dreigementen de internationale gemeenschap wil aanzetten tot hardere sancties tegen Iran.

Midden deze maand komt de kwestie Iran weer aan de orde in het Internationaal Atoomenergie Agentschap. Verwacht wordt dat het rapport nieuwe aanwijzingen zal bevatten dat Teheran heimelijk werkt aan een nucleair wapenprogramma. Iran ontkent dat. (Reuters, AP, AFP)