Skimmers halen laatste buit binnen met oude pin

Skimmers hebben nog twee maanden de tijd om via de magneetstrip op pinpassen bankgegevens illegaal te kopiëren . Vanaf 1 januari volgend jaar moeten winkeliers zijn overgestapt naar een veiliger systeem waarbij een chip op de pinpas wordt gelezen.

Currence, verantwoordelijk voor het betaalverkeer in Nederland, waarschuwde vanochtend op radiozender BNR dat winkeliers die nog gebruik maken van de ‘oude’ manier van pinnen extra op hun hoede moeten zijn omdat criminelen massaal gebruik maken van hun laatste skimkansen.

„De verouderde magneetstriptechnologie stamt uit de jaren zestig”, verklaarde Currence-woordvoeder Bob Goulooze tegenover de zender. „Die strip is gemakkelijk kopieerbaar en daarmee levensgevaarlijk. Criminelen maken valse passen aan en nemen daarmee geld op in het buitenland.”

Volgens de woordvoerder kan bij drie procent van de pinapparaten nog altijd geskimd worden. „Het grootste deel daarvan is te vinden in de onbemande sector. Benzinestations en parkeerautomaten.”

Vorig jaar daalde de totale skimschade in Nederland van 38 naar 19 miljoen euro. Dit jaar zijn er volgens de woordvoerder weer meer skimgevallen vanwege het verdwijnen van het pinnen met de magneetstrip, begin volgend jaar. „Criminelen gaan nog eenmaal op de pedalen staan”, aldus Goulooze.

Per 1 januari 2012 verdwijnt het oude pinnen om plaats te maken voor het ‘nieuwe pinnen’ met een pas voorzien van de zogenoemde EMV-chip. Die chip moet niet alleen het skimmen tegengaan maar is ook onderdeel van een nieuw betaalsysteem waarbij in andere Europese landen overal met een Nederlandse pas betaald kan worden.