Sarkozy verheugd over afblazen Grieks referendum

France's President Nicolas Sarkozy speaks during a news conference at the G20 Summit of major world economies in Cannes November 3, 2011. Sarkozy called for Greece to remain in the Euro Zone, but said they must want to stay as well. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: POLITICS BUSINESS)
France's President Nicolas Sarkozy speaks during a news conference at the G20 Summit of major world economies in Cannes November 3, 2011. Sarkozy called for Greece to remain in the Euro Zone, but said they must want to stay as well. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: POLITICS BUSINESS) Sarkozy tijdens een persconferentie na afloop van de middagsessie op de G20-top in Cannes. Foto AP / Philippe Wojazer

De Europese leiders kunnen “een explosie” van de euro niet accepteren. Dat zei Sarkozy vanavond op een persconferentie op de G20-top in Cannes.

“Als de euro explodeert, dan explodeert Europa.” - Sarkozy

Sarkozy reageerde voorzichtig verheugd op de beslissing van Griekenland om af te zien van een referendum. We willen ons niet mengen in de Griekse politiek, maar “we moeten Europa en de eurozone verdedigen”.

Volgens Sarkozy komen de Europese leiders vanavond opnieuw bijeen om te spreken over hoe een weg uit de crisis kan worden gevonden.

‘Opluchting over Grieks referendum, akkoord over agendapunten G20 niet in zicht’

Onze verslaggever Melle Garschagen is in Cannes en volgt de ontwikkelingen op de voet:

“Sarkozy was zichtbaar opgelucht dat het referendum in Griekenland waarschijnlijk van de baan is. Hij liet zich er weliswaar voorzichtig over uit, maar was blij dat het referendum voor Papandreou geen doel op zich was, maar slechts een middel. Het is hier duidelijk dat de boodschap van gisteren is aangekomen in Griekenland. Maar de situatie van het land blijft nog erg onzeker.”

“Er hangt hier vanavond niet dezelfde spanning als gisteren. Toen werd Papandreou natuurlijk op het matje geroepen door Merkel en Sarkozy en kreeg hij een standje. Het voelt nu meer onder controle. Maar je weet natuurlijk nooit wat er nog in Griekenland of Italië gebeurt.”

“Sarkozy complimenteerde en waarschuwde Berlusconi vanavond tegelijkertijd. Hij benadrukte hoe sterk en groot de Italiaanse economie was en dat de bezuinigingsplannen inhoudelijk goed zijn. De problemen liggen tot nog toe vooral bij de uitvoering en implementatie ervan. Sarkozy zei dat de plannen niet opnieuw vertraging mogen oplopen of naar beneden mogen worden bijgesteld.

“Dan over naar de officiële agendapunten van deze top. Over de financiële transactietaks heerst nog veel verdeeldheid. Sarkozy liet weten erg blij te zijn dat Argentinië en Brazilië de plannen voor een taks steunen. Maar de VS dus kennelijk niet. Ook zijn er nog geen oplossingen gepresenteerd over de mondiale economische onevenwichtigheden. Begin dit jaar, toen Frankrijk voorzitter van de G20 werd, maakte Sarkozy een ambitieuze agenda bekend, met onderwerpen als het aanpakken van belastingparadijzen, voedselprijsspeculatie en wisselkoersmanipulatie. Over al die onderwerpen is nog geen akkoord bereikt en dat zal er ook niet snel komen.”

    • Marije Willems