Rusland wil uitlevering wapenhandelaar Viktor Bout

Caption: FILE - This Nov. 16, 2010, file photo, provided by the Drug Enforcement Administration (DEA), shows Russian arms trafficking suspect Viktor Bout, center, led by DEA officers off a flight From Bangkok to New York after his extradition to face terrorism charges. Andrew Smulian, the star government witness against Bout, took center stage at his federal conspiracy trial on Wednesday, Oct. 26, 2011, recounting a key Moscow meeting prosecutors say set up negotiations with informants posing as South American terrorists. (AP Photo/Drug Enforcement Administration, File) Viktor Bout november vorig jaar bij zijn aankomst in de VS nadat Thailand hem had uitgeleverd. Foto AP / Drug Enforcement Administration

Rusland gaat de Verenigde Staten vragen om Viktor Bout uit te leveren. De Russische wapenhandelaar werd gisteren schuldig bevonden aan pogingen zwaar wapentuig te verkopen aan de Colombiaanse terreurgroep FARC.

In een verklaring liet de woordvoerder van de Russische minister van Buitenlandse Zaken weten Bout terug te laten keren naar het “moederland”, meldt persbureau Reuters. Het ministerie trekt het bewijs tegen Bout in twijfel en spreekt van een “ongewoon zware” detentie van de wapenhandelaar om hem in het proces onder “druk te zetten”.

Volgens een bron binnen het Kremlin zetten de Russische autoriteiten vraagtekens bij de “eerlijkheid” van de “beslissing van de rechter”, meldt persbureau AFP. Op 8 februari wordt het vonnis van de Amerikaanse rechter bekendgemaakt, Bout riskeert een celstraf van 25 jaar tot levenslang.

‘Koopman van de Dood’

Bout, een voormalige officier uit het Sovjetleger, werd in 2008 gearresteerd na een door de VS geleide undercoveroperatie in Thailand. Agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA deden zich daarbij voor als rebellen van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC die wapens van hem wilden kopen. Na een juridische strijd van ruim twee jaar werd hij in november vorig jaar door Thailand uitgeleverd aan de VS.

Zijn activiteiten in de illegale wapenhandel leverden Bout de bijnaam ‘Koopman van de Dood’ op. Zijn fortuin zou zes miljard dollar bedragen en tot zijn klanten behoorden naar verluidt de Libische leider Moammar Gaddafi, de Liberiaanse dictator Charles Taylor, dictator Mobutu Sese Seko van Zaïre, thans Congo, beide partijen in de burgeroorlog in Angola en de Taliban, toen die het nog voor het zeggen hadden in Afghanistan. Zijn vliegtuigen bevoorraadden ook het Amerikaanse leger in Irak.

    • Hans Klis