Robotfilm met een hart is topvermaak voor kinderen

Real Steel.

Regie: Shawn Levy. Met: Hugh Jackman, Dakota Goyo, Evangeline Lilly. ****

We schrijven 2020. Het boksen tussen mensen is langzaam vervangen door het robotboksen, omdat die gevechten nu eenmaal spectaculairder zijn: de robots beuken echt op elkaar in tot hoofden en ledematen door de ring vliegen, en tot er alleen een hoop schroot overblijft. Dat zien de mensen graag. De gevechten in Real Steel ogen geweldig en zijn ook spannend, mede doordat de makers vier levensgrote robots lieten bouwen (en niet alleen vertrouwden op computeranimaties). Ook riepen ze de hulp in van bokslegende Sugar Ray Leonard voor de choreografie.

Charlie (Hugh Jackman) is een oud-bokser die nu met zijn vechtrobots een karige boterham verdient in de onderste regionen van dit volksvermaak. Op een dag keert zijn negenjarige zoontje Max terug in zijn leven, die hij tot dan toe niet heeft gekend. Omdat hij er geld mee kan verdienen, neemt hij hem op sleeptouw. Samen geven ze nieuw leven aan een oude robot, die een grote carrière maakt.

De film is – zeer competent – geregisseerd door Shawn Levy maar Real Steel werd geïnitieerd en geproduceerd door Steven Spielberg. Zijn vingerafdrukken zijn nadrukkelijk aanwezig, vooral door het kinderperspectief en de moeizame verhouding tussen ouder en kind. De film is een van de leukste grote spektakelfilms voor kinderen in lange tijd; topvermaak. Gelikt – ook de pogingen om de film een rauw randje te geven zijn uitermate gelikt – maar met een hart. De film is de tegenpool van de wezenloze, maar lucratieve Transformers-films, al was het maar omdat de gevechten hier wel uitstekend zijn gedoseerd.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn