Rijsttafel

De next question van maandag (Waarom is een rijsttafel zo overvloedig?) deed mij denken aan een anekdote die mijn grootmoeder graag vertelde – en mogelijk nóg een antwoord op de vraag is. Toen mijn grootouders eind jaren 30 arriveerden in Indonesië, bereidde het Indonesische personeel de eerste avond een enorme rijsttafel. Ze wilden de kok niet beledigen en met grote moeite lukte het om alle schalen leeg te krijgen. De volgende dag kwam er nog meer voedsel op tafel (weer lukte het nét) en de dag erna nóg meer, zo veel dat ze het onmogelijk op konden krijgen. Navraag bij Nederlandse collega’s bracht opheldering: het was gebruikelijk dat het personeel de resten van de rijsttafel at.

Robert de Zwart

Praag

Brieven en opiniestukken kunt u sturen naar opinext@nrc.nl

    • Robert de Zwart