Rijstplanten maken bloedeiwit albumine

Rood of bloederig wordt de rijst er niet van, wel mat en ondoorzichtig. Terwijl gewone rijst glanst, en een beetje doorschijnend is. Het komt door het menselijke bloedeiwit albumine. Chinese biotechnologen hebben door genetische manipulatie rijstplanten gemaakt die het menselijke albumine in hun rijstkorrels opslaan.

Albumine is voor ieder mens een onontbeerlijk bloedeiwit. Het helpt om de bloeddruk op peil te houden, en het bindt moleculen uit de voeding die daardoor in de bloedbaan door het lichaam reizen. Gewonden die door veel bloedverlies in shock zijn, krijgen albumine-oplossing toegediend, om bloeddruk en -circulatie snel te herstellen.

Menselijk albumine komt uit donorbloed. In Nederland isoleert Sanquin Bloedvoorziening de albumine uit plasma, de bloedvloeistof die overblijft als bloedplaatjes en rode en witte bloedcellen eruit zijn gehaald. Jaarlijks verkoopt Sanquin in Nederland ongeveer 1.200 kilo, volgens Sanquin is dat de helft van het Nederlandse verbruik.

Wereldwijd is de marktvraag ongeveer 500.000 kilo per jaar, schreven de Chinese onderzoekers dinsdag in een online-artikel in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Het is meer dan bloeddonoren kunnen ‘leveren’, ook omdat de biotechnologie-industrie de stof steeds meer gebruikt bij de kweek van cellen die geneesmiddelen maken.

De onderzoekers bewerkten een menselijk gen en plaatsten dat in rijstplanten. Ze deden het zo dat de rijst het albumine opslaat in eiwitvoorraadkamertjes in de korrel. De zuivering is betaalbaar en levert bijna drie gram albumine per kilo rijst.