Rijken weer op niveau 2008

None

Het is weer tijd voor de jaarlijkse rijkenlijst. Gisteren werd de Quote 500 gepresenteerd, een overzicht van de 500 rijkste Nederlanders. Nog nooit lag de drempel om in de lijst te komen zo hoog: 55 miljoen tegen 51 miljoen vorig jaar.

1 Maar we zitten toch in een crisis?

Klopt. Maar écht rijke mensen worden daar relatief weinig door getroffen. In 2009 daalde het vermogen van de vijfhonderd rijksten met 12,3 procent. Het herstel volgde snel. Inmiddels ligt het totale vermogen met 143 miljard euro bijna weer op het record van 2008.

2 Wie voeren de Quote 500-lijst aan dit jaar?

Niet heel verrassend: de familie Brenninkmeijer met een geschat vermogen van 22 miljard euro. De eigenaren van C&A stonden in alle vijftien edities van de Quote 500 bovenaan. Nummer twee op de lijst is Charlene de Carvalho-Heineken, grootaandeelhouder van bierbrouwer Heineken, met een vermogen van 5 miljard euro. Derde staat de familie Van der Vorm van investeringsmaatschappij HAL met 4,8 miljard euro.

3 Staan er nog verrassende namen in de lijst?

Na Nina Brink en Sylvia Tóth komt er dit jaar een derde selfmade-vrouw de lijst binnen: Inge van Kemenade, oprichter van de sportwinkelketen Topshelf Megastores. Met een vermogen van 80 miljoen staat ze op plaats 353. John de Mol komt de toptien binnen dankzij The Voice of Holland. Volgens Quote verdiende hij honderden miljoenen met de verkoop van het format, onder meer aan het Verenigd Koninkrijk en de VS.

4 Hoe komt Quote eigenlijk aan al deze cijfers?

De redactie baseert zich bij het samenstellen van de lijst op openbare registers zoals de KvK, het Kadaster en jaarverslagen. Ook laten enkele mensen hun persoonlijke boekhouder een vermogensberekening opsturen naar de Quote. Wat een plek in de Quote 500 kan goed zijn voor je status onder medemiljonairs. Ook wordt er naar uitgaven gekeken, bijvoorbeeld aan goede doelen. Maar de bedragen blijven vaak schattingen.

5 Kan dat zomaar, deze gegevens publiceren?

Niet iedereen is er even blij mee. De inmiddels overleden miljardair Jaap Blokker zei in een interview te vrezen dat de lijst criminelen op ideeën zou kunnen brengen. Ook klagen miljonairs vaak dat de bedragen niet kloppen. Zelfs koningin Beatrix reageerde in 2009 op haar notering bij monde van de RVD: „Voor wat betreft het door u genoemde vermogen van 800 miljoen zal iedere aanpassing naar beneden de schatting dichter bij de werkelijkheid brengen.” Quote houdt zich aan de grenzen van de wet. Hoofdredacteur Sjoerd van Stokkum zelf zegt met de lijst ‘openheid’ en ‘duidelijkheid’ na te streven.

    • Jorg Leijten
    • Stijn Bronzwaer