‘Referendum kan niet bepalen of we in de euro blijven’

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos tijdens een persconferentie eind vorige maand. Hij sprak zich vandaag fel uit tegenover het plan van zijn premier om het overeengekomen hulppakket voor zijn noodlijdende land met een referendum aan het volk voor te leggen.
De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos tijdens een persconferentie eind vorige maand. Hij sprak zich vandaag fel uit tegenover het plan van zijn premier om het overeengekomen hulppakket voor zijn noodlijdende land met een referendum aan het volk voor te leggen. Foto Reuters / John Kolesidis

Of Griekenland wel of niet onderdeel blijft uitmaken van de eurozone, kan niet afhangen van een referendum. Dat zei de Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, tegen persbureau Reuters. Hij sprak zich daarmee uit tegen de plannen van zijn premier. Ook een lid van Papandreous eigen partij is fel tegen.

Gisteravond werd na overleg tussen Merkel, Sarkozy en de Griekse premier Papandreou duidelijk dat de Griekse bevolking zich op 4 december mag uitspreken over het reddingspakket dat vorige week tijdens de eurotop overeengekomen werd. Maar: “in essentie” stemt de bevolking daarmee over de vraag of Griekenland lid wil blijven van de eurozone, zei Merkel.

Papandreou zei gisteren “geen keus” te hebben: de politieke verdeeldheid in Griekenland is te groot om het volk niet te raadplegen.

Maar vanmorgen zegt Venizelos dat dat risico niet genomen kan worden. “Onze positie in de eurozone is een historische overwinning die we niet op het spel kunnen zetten. Het is een overwinning van het Griekse volk die we nu niet kunnen laten afhangen van een referendum.”

Update 7:56: Ook een lid van Papandreous eigen PASOK-partij is fel gekant tegen het voornemen. Mimis Androulakis zei vanmorgen tegen een Grieks televisiestation dat de premier het plan direct moet afblazen. “Vandaag nog”.

Twee dagen geleden ontstond ook al grote onrust binnen de eigen gelederen van de premier, die zijn meerderheid ziet slinken. Zes parlementariërs van de partij van Papandreou eisten toen dat hij opstapte. Na uren van crisisberaad op dinsdagavond kreeg hij zijn partij toch weer enigszins op één lijn.