Recordrente op Italiaanse staatsobligaties blijft stijgen

De rente die de Italiaanse overheid betaalt voor leningen op de internationale kapitaalmarkt heeft opnieuw een nieuw record bereikt. Vanochtend stond de rente op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar op 6,4 procent.

De markt reageert op de politieke crisis in Griekenland en het feit dat het Italiaanse kabinet er maar langzaam in slaagt benodigde hervormingsmaatregelen door te voeren om de economie uit het slop te halen, meldt persbureau AP. De rente op Italiaanse obligaties steeg dinsdag al naar een recordhoogte van 6,23 procent.

Vorige week, kort na de presentatie van het Europese akkoord voor het reddingsplan voor de euro in Brussel, daalde de rente van de probleemlanden Italië en Spanje. Vrijdag kwam de Italiaanse rente echter ook alweer boven de 6 procent uit. De hoge rente betekent dat voor Italië steeds moeilijker wordt om geld te lenen waarmee het land zijn schulden kan financieren.

Gisteren keurde het kabinet van premier Silvio Berlusconi in een spoedzitting een reeks hervormingsmaatregelen goed om de hoge staatsschuld van Italië terug te dringen. Rome staat onder grote druk van de financiële markten om te handelen.

Vandaag komen de leiders van de G20, de twintig grootste industrielanden, in Cannes samen om onder andere te praten over de schuldencrisis in Europa en de laatste ontwikkelingen in Griekenland.

Interactieve graphic: Europa in cijfers