Prix Goncourt naar debuut van leraar Alexis Jenni (48)

De Prix Goncourt, de grootste Franse literatuurprijs, is gisteren gewonnen door Alexis Jenni. De 48-jarige biologieleraar uit Lyon kreeg de prijs voor zijn debuut L’Art Français de la Guerre, over de koloniale oorlogen in Algerije en Zuidoost-Azië. Met Jenni bekroont de jury de meest ambitieuze roman van de vier overgebleven kandidaten.

De Prix Goncourt is een ereprijs; Jenni krijgt een symbolisch bedrag van 10 euro, maar de bijbehorende publiciteit zorgt voor (vaak tien keer) meer verkochte boeken.

Al op voorhand werd Jenni getipt als winnaar. Zijn ruim 600 pagina’s tellende roman over de kunst van het Franse oorlogvoeren was de enige genomineerde die, aldus recensent Margot Dijkgraaf afgelopen vrijdag in Boeken, „werkelijk enorme ambitie toont en een fresco schildert dat verder gaat dan een literaire uitwerking van het ‘hier en nu’.”

In L’Art Français de la Guerre duidt de verteller het begin van de Golfoorlog als startschot van de Derde Wereldoorlog. Hij heeft een suf baantje en volgt de oorlog op tv. Waarom houdt Frankrijk eigenlijk niet van militairen? En hoe voelt dat, oorlog?

Net als vijf jaar geleden, toen Jonathan Littell uit het niets de Goncourt won, werd Jenni ontdekt door uitgeverij Gallimard. Een slimme zet, want Jenni’s boek was in Frankrijk een instant succes: sinds de verschijning in augustus werden 50.000 boeken verkocht. Gallimard is op dit moment nog met vijf Nederlandse uitgeverijen in gesprek over de vertaalrechten. Het boek zal hier dus op zijn vroegst eind 2012 verschijnen.

De Prix Renaudot, alternatieve evenknie van de Goncourt, ging naar Emmanuel Carrère voor Limonov, een geromantiseerde biografie van de dandy Eduard Limonov (1943).