Partizaan in Kroatië alsnog gearresteerd

Een voormalige minister van Binnenlandse Zaken van Kroatië is gisteren gearresteerd wegens oorlogsmisdaden die hij zou hebben begaan als partizanenleider aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna. De 89-jarige Josip Boljkovac was begin jaren negentig minister, toen Kroatië na het uiteenvallen van Joegoslavië onafhankelijk was geworden. Hij wordt beschuldigd van directe betrokkenheid bij de executie van 21 anticommunisten. Als bevelvoerend officier was hij bij de partizanen medeverantwoordelijk voor de dood van honderden anderen. In 1945 en 1946 waren er in Kroatië veel wraakacties tegen aanhangers van de nazistische Ustasha partij. Het is voor het eerst dat de justitie in Kroatië actie onderneemt tegen voormalige functionarissen van het communistische bewind. Naast Boljkovac zijn twee andere partizanen gearresteerd. De arrestaties komen een maand voor de verkiezingen, op 4 december. Boljkovac was lid van de regerende centrum-rechtse partij HDZ. Joodse organisaties zeggen dat Kroatië zich beter kan richten op de eveneens weinig onderzochte misdaden van het Ustasha-regime. (AP, Reuters)