Papandreou stapt niet op, maar wacht gesprekken met oppositie af

De Griekse premier George Papandreou.
De Griekse premier George Papandreou. Foto AFP / Lionel Bonaventure

De Griekse regering “staat open” voor een plan van de grootste oppositiepartij om een coalitieregering te vormen die het land zo snel mogelijk naar verkiezingen leidt. De uitkomst van het overleg zal daarmee ook het lot van premier Papandreou bepalen.

In het voorstel, dat ondersteund wordt door dertig parlementariërs van regerings- en oppositiepartijen, wordt verder geëist dat het voorgenomen referendum van tafel gaat. Dat referendum was een initiatief van Papandreou zelf, iets waar onder anderen zijn minister van Financiën en verschillende partijgenoten zich al fel tegen verzetten.

Uit de brief:

“We zien het als noodzakelijk dat er een regering van nationale eenheid komt, die de doelstellingen van het land beheert en het zo snel mogelijk naar verkiezingen leidt.”

Speculaties over aftreden Papandreou

De BBC liep - naar het schijnt - eerder vandaag op de zaken vooruit: volgens hun bronnen in Athene zou Papandreou al een afspraak hebben staan om zijn ontslag aan te bieden aan het staatshoofd, Karolos Papoulias. De bewering werd echter ontkend door de premier zelf. Ook vanuit het kamp van het staatshoofd kwam de bewering dat er geen afspraak met Papandreou gepland staat.

‘Oppositie draagt bij coalitieregering ook verantwoordelijkheid’

Als er inderdaad een coalitieregering komt, waarin alle grote politieke partijen vertegenwoordigd zijn, dan zou dat in elk geval de politieke stabiliteit in Griekenland ten goede komen, denkt onze correspondent Marloes de Koning:

“Papandreou heeft hoog spel gespeeld de afgelopen dagen. De bezuinigingen die hij door moest voeren zorgden voor een hoog oplopende politieke strijd. Het is hem heel moeilijk gemaakt door bijvoorbeeld oppositieleider Antonis Samaras, die punten probeerde te scoren door de premier aan te vallen op de impopulaire plannen. Nu zal de oppositie niet alleen kritiek kunnen uiten, maar zelf verantwoordelijkheid moeten dragen.”

De regering van nationale eenheid zou geleid gaan worden door Lucas Papademos, voormalig vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank.

De Koning over Papademos:

“Hij wordt gezien als een enigszins PASOK-gekleurde, maar toch relatief neutrale en hoogopgeleide econoom. Zijn naam werd de afgelopen tijd al vaker genoemd in deze context. Saillant detail is dat hij zich onlangs in The Financial Times (artikel hier) nog uitsprak tegen de haircut, het plan om banken 50 procent van hun Griekse schulden te laten afschrijven. Dat ondermijnt die banken, stelde hij, waardoor ze zelf in de problemen komen en genationaliseerd moeten worden.”

Vanmorgen spoedberaad na dagen van onrust

Vanmorgen om 10:00 riep Papandreou zijn kabinet bij elkaar voor spoedberaad. In de afgelopen dagen spraken diverse partijgenoten van zijn PASOK-partij zich al uit tegen het referendum, waarmee de premier het Griekse volk wilde vragen een voorkeur uit te spreken over het Europese reddingsplan voor zijn land. Al snel werd, ook bij monde van Merkel, duidelijk dat het referendum “in essentie” zou beslechten of Griekenland wel of niet in de eurozone blijft.

    • Peter Zantingh