Papandreou: ik zit niet vast aan mijn post - snel met oppositie om tafel

Greek Prime Minister George Papandreou delivers a speech during a parliament session on the confidence vote in Athens on November 3, 2011. Papandreou said he was ready to drop plans for a referendum on an EU bailout plan but top European leaders piled the pressure on the embattled leader as he faced a fresh political crisis. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Greek Prime Minister George Papandreou delivers a speech during a parliament session on the confidence vote in Athens on November 3, 2011. Papandreou said he was ready to drop plans for a referendum on an EU bailout plan but top European leaders piled the pressure on the embattled leader as he faced a fresh political crisis. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI De Griekse premier George Papandreou spreekt het parlement toe. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

De Griekse premier Papandreou zegt dat hij niet vastzit aan het pluche. Zijn positie staat ter discussie sinds hij dinsdag een referendum over het Europese reddingsplan aankondigde, wat zorgde voor chaos en verwarring in de eurozone.

De Griekse oppositieleider Antonis Samaras vroeg Papandreou vandaag opnieuw zijn ontslag in te dienen. Ondanks speculaties vandaag over zijn vertrek, heeft Papandreou geen gehoor gegeven aan die oproep. Daarnaast wil de Griekse oppositie zo snel mogelijk vervroegde verkiezingen uitschrijven, terwijl dat volgens Papandreou desastreuze gevolgen zou hebben voor zowel Griekenland als de andere eurolanden.

Papandreou wil zo snel mogelijk met de oppositie om de tafel. Hij wekt daarbij de suggestie dat de Griekse regering aan moet blijven tot de onderhandelingen voor een brede coalitieregering zijn afgerond. Eerder vandaag zei de Griekse premier dat hij bereid was om het omstreden referendum te laten vallen. Wanneer de Griekse oppositie achter het noodpakket gaat staan is een referendum immers niet meer nodig, aldus Papandreou.

    • Marije Willems