Onpeilbare dieptes

galeries

Nik Christensen The Lower Depths T/m 19 nov in Galerie Gabriel Rolt, Elandsgracht 34, Amsterdam. Inl: www.gabrielrolt.com ****

Het is een truc waar schilders zich al eeuwen mee bezighouden: met verf een illusie van diepte scheppen op een plat vlak. Een klein wonder is het, dat nooit verveelt. Zeker niet als het zo goed wordt uitgevoerd als door Nik Christensen, de kunstenaar die met The Lower Depths zijn derde solo heeft in Galerie Gabriel Rolt. Een tiental tekeningen toont hij daar, stuk voor stuk gigantisch van formaat. Sta je er met je neus bovenop, dan zie je zwarte inkt op wit papier. Maar doe je een paar passen terug, dan openbaart het wonder zich. De losse kwaststreken vormen dan samen een glimmende vloer of een reflecterend wateroppervlak. Het tekenvel wordt een spiegel, die de kijker toegang biedt tot nieuwe werelden – de onpeilbare dieptes uit de titel.

Op eerdere tentoonstellingen viel Christensen op door zijn unieke fantasievoorstellingen. Apocalyptische werelden waren dat, waar de lucht dreigend zwart kleurde van de vleermuizen, en mensen zich met paraplu’s moesten beschermen tegen asregens. Nu lijkt er meer licht door zijn tekeningen te schijnen. Op Sleep Patterns wordt een boom op spectaculaire wijze van achter belicht door de zon – of is het toch een kernexplosie? En op Maybe you heard of us oogt het zelfs paradijselijk, met een soort aapjes die rondom een waterval zitten.

Technisch is Christensen zeer begaafd. De manier waarop hij rimpelingen in een rivier op papier weet te zetten is duizelingwekkend. Daarbij hanteert hij de aloude methode van gewassen sumi-inkt op papier, maar maakt hij ook gebruik van airbrushtechnieken, die de werken een hedendaags, graffiti-achtig karakter geven. Nieuw zijn de vierkante vlakken die in sommige van de composities oplichten. Ze herinneren aan kubistische schilderijen van een eeuw geleden, maar ook aan de pixels van recente digitale foto’s.

Het is vreemd dat Christensen, die al in 2000 afstudeerde aan de Rietveld Academie, tot nu toe nog zo weinig bekendheid heeft gekregen. Voor de derde maal overtuigt hij nu in Galerie Gabrielt Rolt met een solotentoonstelling die op geheel eigen wijze traditie koppelt aan actualiteit. Een expositie waarop hij de kijker met groot gemak zijn illusies binnentrekt.

    • Sandra Smallenburg