Omroepen opnieuw akkoord over fusies

De omroepverenigingen hebben een akkoord bereikt over de hervorming van het publieke bestel. Dat hebben ze vanochtend in Hilversum bekendgemaakt. Zes omroepen fuseren tot drie grotere, drie omroepen blijven zelfstandig, net als de NOS en NTR.

Per 2016 fuseren:

  • AVRO en TROS
  • KRO en NCRV
  • VARA en BNN

Deze omroepen blijven zelfstandig:

  • VPRO
  • EO
  • MAX

In mei waren de omroepen al tot een akkoord gekomen, maar dat werd onzeker na de Mediabrief van minister Van Bijsterveldt (Media, CDA). In juni schreef ze, tot afgrijzen van sommige omroepen, dat het ledental doorslaggevend zou worden bij toekenning van budget en zendtijd. Daardoor zouden grote verschillen ontstaan tussen bijvoorbeeld de fusieomroepen onderling. TROS en AVRO hebben samen veel meer leden dan VARA en BNN.

Omroepen hebben ‘balans’ gevonden

De omroepen hebben nu “een balans gevonden” tussen de drie grote, gefuseerde omroepen en de drie zelfstandigen. En tussen de omroepen onderling. Ook komt er een stop op dure ledenwerfacties.

Minister Van Bijsterveldt wil dat de omroepen fuseren om te bezuinigen op het mediabudget (200 miljoen euro vanaf 2016) en het bestel efficiënter te maken. Vorige maand dreigde zij fusies af te dwingen als de omroepen niet voor 15 november een nieuw voorstel zouden sturen.

De ledenvergaderingen of raden van toezicht moeten de fusies nog goedkeuren. Dat gebeurt de komende twee weken.

Lot Powned en WNL blijft onzeker

Het lot van aspirant-omroepen Powned en WNL, beide voortgekomen uit de Telegraaf Media Groep, blijft onzeker. Van Bijsterveldt wil dat zij zich per 2016 aansluiten bij een grotere omroep, mits zij waarde aan het bestel toevoegen en minstens 150.000 leden hebben.

Dominique Weesie, oprichter van Powned, weigert aansluiting. Hij vindt het niet uit te leggen dat hij eerste nieuwe leden zou moeten werven voor Powned en dat hij daarna onder de vleugels van een andere omroep moet kruipen. “Met dit akkoord gooien de omroepen het bestel potdicht. Dat kan nooit de bedoeling zijn.” Weesie zegt dat Powned ,”graag in dit bestel wil blijven”, maar dat hij niet gehecht is “aan het pluche”.

Weesie:

“We bereiden nu guerilla-acties voor tegen dit akkoord, maar als dat niks uithaalt gaan we vanaf 2016 gewoon commercieel of we worden een productiemaatschappij.”

    • Jan Benjamin