Obama: oplossen crisis eurozone prioriteit G20

Caption: U.S. President Barack Obama meets with French President Nicolas Sarkozy at the G20 Summit in Cannes, France November 3, 2011. Sarkozy en Obama geven een korte persconferentie voor het begin van de G20 in Cannes. Foto Reuters / Kevin Lamarque

Het oplossen van de schuldencrisis in Europa moet de komende twee dagen prioriteit krijgen tijdens de G20. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama vanochtend bij aankomst van de top in Cannes.

Tijdens een korte persconferentie met de Franse president Nicolas Sarkozy prees Obama het Europese akkoord dat vorige week gepresenteerd werd om de eurozone te redden. Maar hij benadrukte wel dat de details van de overeenkomst uitgewerkt moeten worden.

De Japanse premier Yoshihiko Noda waarschuwde in Cannes voor een economische kettingreactie die kan leiden tot problemen buiten Europa als de problemen binnen de eurozone niet snel worden opgelost. In de jaren ’90 steunde de Japanse regering de banken door massale kapitaalinjecties van overheidsgeld in de economie, Noda roept de internationale gemeenschap op om gebruik te maken van deze ervaringen.

Vandaag komen de leiders van de twintig grootste industrielanden in het Franse Cannes samen om twee dagen te vergaderen over onderwerpen als wereldwijde economische onevenwichtigheden en voedselprijsspeculatie. Maar de top zal zich zoals verwacht vooral op de economische crisis toespitsen: hoe deze te stoppen en wie dat zal moeten betalen.

Bekijk bij The Guardian een overzichtelijke infographic met informatie van alle deelnemers aan de G20.

    • Hans Klis