Nieuw geweld in Syrië: ‘vier doden’ ondanks toezegging van regime

Demonstranten in gebed bij de lichamen van mensen die onlangs omkwamen bij geweld in Hula, een plaatsje vlakbij Homs.
Demonstranten in gebed bij de lichamen van mensen die onlangs omkwamen bij geweld in Hula, een plaatsje vlakbij Homs. Foto Reuters

In de Syrische stad Homs hebben met scherp schietende tanks vandaag ten minste vier burgers gedood. Dat zeggen activisten tegen persbureau Reuters. Het zouden de eerste beschietingen zijn sinds Damascus gisteren zei akkoord te gaan met het beëindigen van het geweld.


Grotere kaart weergeven

Het leek er even op dat de Arabische Liga gisteren een overwinning boekte in het land dat inmiddels al acht maanden kampt met grote onrust onder de bevolking en het herhaaldelijk hard neerslaan van betogingen door het regime van president Bashar al-Assad. Volgens de VN heeft dat inmiddels al aan zo’n 3.000 mensen het leven gekost.

Omdat Syrië nauwelijks buitenlandse journalisten toelaat, is onafhankelijke berichtgeving vanuit het land moeilijk. De beperkte informatie die er vandaan komt, komt van amateurvideo’s die op internet worden geplaatst, getuigenverklaringen en beweringen van mensenrechtenactivisten.

Het Syrische regime ging volgens de overeenkomst met de Arabische Liga “zonder voorbehoud” akkoord met het plan van de Arabische Liga dat de gewelddadige crisis in het land moet oplossen. De Liga eiste “onmiddellijke stopzetting” van het geweld tegen de bevolking. Gisteren zei Midden-Oostenexpert van NRC Handelsblad Carolien Roelants al dat ze weinig vertrouwen had in het standhouden van de beloftes:

“Als ze dit menen, moeten we direct resultaat gaan zien en zouden bijvoorbeeld tanks zich moeten terugtrekken. Ik ben daar zeer sceptisch over. Het regime kan als excuus blijven gebruiken dat het enkel op gewapende groepen schiet.”

Ook Najib al-Ghadban, een Syrische activist in de VS en lid van de oppositiepartij de Syrische Nationale Raad, zei iets soortgelijks: volgens hem waren de toezeggingen slechts een manier om tijd te rekken. “Dit regime staat erom bekend zich in allerlei posities te manoeuvreren en beloftes te maken zonder dat er daadwerkelijk iets gebeurt.”

    • Peter Zantingh