NAVO ontkracht aanvalsplan op Iran, waarschuwing vanuit Teheran

Slachtoffers liggen op de grond bij een rampenoefening vandaag in Holon, nabij Tel Aviv. Israël ontkent dat deze iets te maken heeft met een mogelijke aanval op Iran en eventueel daaropvolgende repercussies. Foto Reuters / Nir Elias

Anders Fogh Rasmussen heeft zich vandaag gehaast te zeggen dat de NAVO “geen enkele intentie” heeft om te interveniëren in Iran. De secretaris-generaal reageerde hiermee op een waarschuwing van Iran na berichten over Israëlische aanvalsplannen.

Gisteren meldde de Israëlische krant Haaretz dat Benjamin Netanyahu zijn kabinet probeert over te halen een aanval te steunen. Die zou het nucleaire programma van Iran moeten frustreren.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi haalde vandaag de Verenigde Staten er direct bij. Hij waarschuwde direct voor een “ramkoers” waarop de VS zouden afgaan als ze zich bemoeien met het nucleaire programma van Iran.

“De VS hebben helaas hun wijsheid en voorzichtigheid bij het omgaan met internationale kwesties verloren. (…) “Natuurlijk zijn we op het ergste voorbereid, maar we hopen dat ze wel twee keer nadenken voordat ze zich op een ramkoers met Iran begeven.”

Het Witte Huis laat vandaag volgens persbureau Reuters weten dat het aankomende rapport van nucleaire waakhond IAEA over Iran een belangrijk punt is voor de wereld om te wegen of Iran de verplichtingen nakomt.

Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants zei gisteren al dat de Amerikanen helemaal geen trek zouden hebben in een dergelijke interventie. Dat de NAVO reageert is begrijpelijk: het bondgenootschap werkt nauw samen met Israël in een groep van bondgenoten in die regio, de Mediterrane Dialoog. Israël zou wel beschikken over een kernkop die de afstand naar Iran kan overbruggen.

    • Jules Seegers