muziek

Cycle of North

De eerste twee delen van A cycle of the north van de Nederlands-Zweedse componist Klas Torstensson worden op 5 november door het Brabants Orkest gespeeld onder leiding van Hans Leenders. Ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds en poolreiziger Marc Cornelissen spreekt op het concert over zijn ervaringen op Noordpoolexpedities en er worden ook gedeelten uit de documentaire White Planet vertoond. Voorafgaand aan het concert (19u15 in Eindhoven) interviewt Michel Khalifa Torstensson over de bedreigde Noordpool.

5 nov 20u15 Muziekgebouw Eindhoven www.muziekgebouweindhoven.nl

Nieuw Ensemble

In het concert ‘Meesters van de 20ste eeuw’ speelt het Nieuw Ensemble op 4 en 17 november o.a. muziek van Béla Bartók (zijn nachtmuziek), Maurice Ravel, Ton de Leeuw, Franco Donatoni en György Kurtág en de klankvernieuwingen van Helmut Lachenmann.

4 nov 20u15 Amsterdam Concertgebouw www.concertgebouw.nl en 17 nov 20u Utrecht Vredenburg Leeuwenbergh www.vredenburg.nl

Pergolesi

Op 4 en 6 november voert het Zeeuws-Vlaams Kamerkoor in twee Zeeuwse kerken de Vespro della Beata Vergine, de Maria-Vespers, van Pergolesi uit, begeleid door een barokensemble en sopraan Sarah Peire.

4 nov 20u rk-kerk, ’s-Heerenhoek en 6 nov 15u30 St. Baafskerk, Aardenburg. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de kerk.

New Cool Collective

De New Cool Collective viert achttien jaar repeteren, jammen, opnemen en touren met de cd Eighteen. De band onder leiding van saxofonist Benjamin Herman heeft weer een swingende, humorvolle en breed geïnspireerde collage gemaakt.

Tournee vanaf 4 nov. www.newcoolcollective.com

James Carter Organ Trio

Hij bespeelt zo goed als de hele saxofoonfamilie en beheerst alle stijlen zonder dat hij ook maar iemand na lijkt te apen. Saxofonist James Carter liet op zijn vorige album Present Tense eens te meer horen dat hij helemaal van deze tijd is; hij was niet alleen geïnspireerd door de zwarte Texaanse tenoren, maar ook door Braziliaanse jazz en Eric Dolphy. Hij treedt op met organist Gerard Gibbs en drummer Leonard King Jr.

3 nov, Bimhuis Amsterdam. 4 nov, LantarenVenster, Rotterdam.

Ruben Hein

Pianist, zanger Ruben Hein maakt zwoele, losse singer-songwritersjazz met een smeuïge stem en een wat achteloze manier – achter in de tel – van zingen, zoals zanger Harry Connick Jr. Eerst was er het aanstekelijke popswingnummer Elephants, aangedreven door fris klinkende blazers. Nu is er de nieuwe single Say Bye. Ook in deze clubtour wordt hij bijgestaan door blazers.

5 nov, Melkweg, Amsterdam. 25 nov, W2 Den Bosch, 2 dec Simplon Groningen.

Regina Carter

Jazzvioliste Regina Carter laat haar viool lachen en huilen tegelijk met haar verrassend originele improvisaties. De violiste uit Detroit draait al een tijd mee in de mondiale muziekscene. De klassiek opgeleide jazzvioliste, die ooit in het vrouwelijke jazzkwartet Straight Ahead speelde en in 1994 voor zichzelf begon, heeft zich nooit laten vastpinnen op één muziekstijl. In Bird komt ze muziek spelen van haar meest recente album, Reverse Thread, dat draait om folkmelodieën.

3 nov, 21u Bird, Rotterdam