Kun je zien dat ze echt verliefd zijn?

Hollywoods nieuwste droompaar Daniel Craig en Rachel Weisz werden verliefd op de set van Dream House.

Dat maakt de film een stuk aantrekkelijker om te kijken.

scene uit de film Dream House (2011) FOTO: eOne Entertainment

Die kus. Die blik. Zou je het kunnen zien? Dat ze verliefd waren, of werden? Precies op het moment dat ze die scène speelden?

Vanaf deze week draait de horrorthriller Dream House in de bioscopen. Ondanks A-regisseur Jim Sheridan (bekend van geëngageerde films als In the Name of My Father en Brothers) en een sterrencast aangevoerd door Daniel Craig en Rachel Weisz een beetje een doorsneefilm, waar je na het leegeten van je bak popcorn niet lang bij zou blijven stilstaan.

Maar de film heeft een geheel andere aantrekkingskracht. Deze zomer werd bekend dat Craig en Weisz stilletjes waren getrouwd nadat ze elkaar vorig jaar op de set van Dream House hadden leren kennen. James Bond die in het huwelijk treedt! Met zijn tegenspeelster! Jammer dat ze geen Bond-girl is, maar Weisz is als ster uit de Mummy-films bekend genoeg om een kleine golf sensatie in de tabloids te veroorzaken. Mr. and Mrs. Craig: Hollywoods nieuwste droompaar.

Je kunt nog wel zo’n chique filmkijker zijn, er is toch altijd dat schuldige genoegen waar je niet aan kunt ontsnappen: dat film over echte mensen gaat, gespeeld door goden. En dat er niets lekkerder is dan je aan het off screen-leven van die filmsterren te vergapen. Je wilt precies weten hoeveel ze zijn afgevallen voor een rol. Met hoeveel ter dood veroordeelden ze ter voorbereiding op een andere rol hebben gesproken. Maar vooral hoe het was om die ene ster te kussen.

Hoe verleidelijk is het dus om nu naar Dream House te kijken, bijvoorbeeld naar die idyllische openingsscène (het is avond, het sneeuwt, Craig komt thuis en valt zijn vrouw in de armen), met de gedachte dat hoofdrolspelers Craig en Weisz elke dag met vlinders in hun buik naar hun werk zijn gegaan. Als toeschouwer speur je de beelden af naar snippertjes bewijs voor hun romance. Zouden ze verliefd zijn geworden omdat ze een echtpaar moesten spelen? Die kus, die blik. Is dat gespeeld of echt? Waren ze toen al verliefd? Wisten ze het toen al van elkaar?

Dat acteurs en actrices het met elkaar aanleggen is eerder regel dan uitzondering. Iedereen doet het. Bogie en Bacall deden het. Je kon ze verliefd zien worden in To Have and Have Not (1944), waarin de ultracoole (en slechts 19 jaar oude) Lauren Bacall de stoere Humphrey Bogart (toen 45) voor de ogen van miljoenen bioscoopbezoekers versiert. Relatiekomediesterren Katharine Hepburn en Spencer Tracy deden het discreet. In een buitenechtelijke affaire tot aan zijn dood. En seksverslaafden als Colin Farrell, seriedaters als Scarlett Johansson en professionele hartenbrekers als Cameron Diaz doen het nog steeds. Of denk aan Penélope Cruz, die voordat ze tot rust kwam bij Javier Bardem (ontmoet op de set van Vicky Cristina Barcelona) standaard verliefd werd op haar tegenspelers: Matt Damon (All the Pretty Horses), Nicolas Cage (Captain Corelli’s Mandolin), Tom Cruise (Vanilla Sky) en Matthew McConaughey (Sahara).

Wat dat betreft is het cliché van seks op de werkvloer in Hollywood misschien net een beetje meer waar dan in de rest van de wereld. Er zit ook een tragische keerzijde aan, want wie ontmoeten die filmsterren nou helemaal? Toch alleen elkaar? Eerst zes weken op elkaars lip op een exotische locatie. Dan al die persrondjes en publiciteitsrondjes in de rest van het filmreservaat. Als er geen echte seks is, dan is er toch altijd nog de suggestie van mooie mensen en glamour – lees: seks – handig gebruikt door de marketingmachines van de studio’s die al vanaf de begindagen van de cinema weten: sex sells.

Hoezeer seks handelswaar is zie je bij Brangelina, ’s werelds beroemdste showbizzkoppel. Brad Pitt en Angelina Jolie zijn een nieuwe entiteit, een merknaam bijna. De twee vielen voor elkaar op de set van de actiekomedie Mr. and Mrs. Smith (2005), waarin ze een echtpaar met een dubbelleven als huurmoordenaars speelden. Pitt was destijds getrouwd met Jennifer Aniston, maar viel als een blok voor notoire verleidster Jolie (eerder getrouwd met acteurs Jonny Lee Miller en Billy Bob Thornton). En hoewel het stel heftig ontkende dat er meer was dan vriendschap, wist de wereld wel beter. De bijdrage van de roddelpers aan het succes van de film was enorm. Want zou je het kunnen zien?

Maar waarom kijken we er zo graag naar? Simpel. Het liefdesleven van Hollywood wekt de indruk alsof films tot leven komen. En als films tot leven kunnen komen, dan misschien ook voor ons gewone stervelingen. Hoewel de term Hollywoodhuwelijk, toch meestal het gevolg van zo’n setromance, over de jaren heen min of meer synoniem werd voor impulsieve verliefdheden en snelle, smerige scheidingen, zijn er wel degelijk voorbeelden waarin het goed ging.

Discretie is het toverwoord. Vooral niet geloven dat het leven off screen net zo spannend en dramatisch is als in de film. Wie weet er iets opwindends te vertellen over Tom Hanks en Rita Wilson? Bijna 25 jaar samen. Toen acteur Paul Newman in 2008 overleed, was hij vijftig jaar getrouwd met actrice Joanne Woodward. Over hun huwelijk viel niet meer te melden dan dat zij het vervelend vond dat hij zo van autoraces hield en hij haar elke dag aan het lachen maakte.

Hollywoodhuwelijken overleven alleen als ze naar buiten toe saai en gewoontjes lijken. Als de camera niet in de buurt is om je te maken, is hij er ook niet om je te breken. Dat hebben Daniel Craig en Rachel Weisz begrepen. Ze trouwden in het diepste geheim, met alleen de kinderen uit eerdere relaties en een tweetal vrienden als getuigen. En de pers wist van niks.

    • Dana Linssen