Kortkolom wetenschap

Veel minder mensen dood na hartaanval

Rotterdam. Wie in 1985 achterin een ambulance met een hartaanval het Rotterdamse Dijkzigtziekenhuis binnenreed had een kans van ongeveer één op de acht om binnen een maand dood te zijn. Voor mensen die nu, met net zo’n hartaanval, in het Rotterdamse Erasmus MC (hetzelfde academische ziekenhuis met een modernere naam) arriveren, is die kans 1 op de 25. Dat is een verlaging van 80 procent in 25 jaar, terwijl de leeftijd van de patiënten in die tijd toenam. Rotterdamse cardiologen beschrijven in een vandaag uitgekomen online artikel in het tijdschrift PLoS ONE het lot van alle 14.445 patiënten die tussen 1985 en 2009 met een hartaanval in hun ziekenhuis belandden. De verbetering is niet uniek voor Rotterdam, de beschrijving wel. (NRC)

Mens verspreidde zich snel door Europa

Rotterdam. Moderne mensen hebben zich eerder in Noord-Europa gevestigd dan tot nu toe werd aangenomen. Dit blijkt uit een nieuwe ouderdomsbepaling van een fossiele kaak uit het Britse Kent’s Cavern, waarover paleontologen vandaag in Nature schrijven. Algemeen werd aangenomen dat mensen ongeveer 42.000 jaar geleden in Europa zijn verschenen. De oudste fossiele mensenresten, gevonden in Roemenië, zijn maximaal 42.000 jaar oud. De ouderdom van de kaak die in 1927 werd opgegraven in Kent’s Cavern is in 1989 met koolstofdatering op 34.700 tot 36.700 jaar vastgesteld. Een internationaal team onder leiding van antropoloog Erik Trinkaus dateerde nu het collageen in het binnenste van de kaak. Zij komen tot een leeftijd van 41.500 tot 44.200 jaar. (NRC)

Resveratrol heeft zelfde effect als een dieet

Rotterdam. De stof resveratrol, bekend van rode wijn, blijkt de stofwisseling van obese mannen gunstig te beïnvloeden. Onder elf mannen met overgewicht die gedurende dertig dagen 150 milligram resveratrol als supplement slikten, bleken de bloedsuikerspiegel en de insulinespiegel licht gedaald te zijn. Ook de vetstofwisseling en de bloeddruk werden iets ‘gezonder’. De onderzoekers, geleid door Patrick Schrauwen van Universiteit Maastricht, schrijven dat een maand resveratrol slikken het zelfde effect heeft als op dieet gaan. In het onderzoek, gisteren gepubliceerd in Cell Metabolism, werd resveratrol afgezet tegen een neppil. (NRC)