Kortkolom economie

ArcelorMittal: meer omzet, minder winst

AMSTERDAM. ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal een 11,4 procent hoger bedrijfsresultaat geboekt dan een jaar eerder. Dit heeft de grootste staalproducent ter wereld vanmorgen bekendgemaakt. „Onzekerheden over de economische vooruitzichten zijn in de afgelopen weken toegenomen en beïnvloeden het vertrouwen van onze klanten, waardoor we in het vierde kwartaal druk op zowel volumes als prijzen zien”, zegt topman Lakshmi Mittal in het begeleidend persbericht. De bedrijfsresultaat steeg in het derde kwartaal naar 2,41 miljard dollar (2,16 miljard een jaar eerder). De omzet kwam uit op 24,21 miljard dollar, tegenover 19,74 miljard. De nettowinst nam af tot 659 miljoen dollar ten opzichte van 1.350 miljoen in het derde kwartaal van 2010. De koers op de Amsterdamse beurs was aan het eind van de ochtend 14,14 euro, 1,9 procent lager dan het slot van gisteren. (Novem)

Aperam breidt verdere herstructurering voor

AMSTERDAM. Aperam, de begin dit jaar afgesplitste roestvrijstaaldevisie van ArcelorMittal, heeft in het derde kwartaal bijna 11 procent meer omzet geboekt dan een jaar eerder. Het nettoverlies nam flink toe als gevolg van de onrust op de financiële markten, seizoensinvloeden en een dalende nikkelprijs. De omzet steeg ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar van 1,375 naar 1,520 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat nam af van 66 naar 62 miljoen dollar. Het verlies liep op van 12 naar 41 miljard dollar. Gezien de onzekerheid die het concern ook in 2012 verwacht, zal het lopende herstructureringsprogramma worden uitgebreid. (Novem)

Ten Cate bespeurt ‘terughoudendheid’

AMSTERDAM. Koninklijke Ten Cate heeft in het derde kwartaal een hogere omzet en nettowinst geboekt, zo maakte het Almelose bedrijf vanmorgen bekend. Over heel 2011 verwacht Ten Cate een recordomzet en -winst te maken. De kwartaalomzet steeg 6 procent tot 290 miljoen euro en het bedrijfsresultaat nam met 10 procent toe tot 28,0 miljoen. De nettowinst steeg 18 procent tot 17,3 miljoen. Deze cijfers bleven achter bij de verwachtingen van analisten. Zij rekenden op een 310 miljoen omzet en 31,9 miljoen bedrijfsresultaat. Ten Cate signaleert „terughoudendheid ten aanzien van de aanbesteding van kunstgrasprojecten, met name in Zuid-Europa en de Verenigde Staten”. Het aandeel Ten Cate noteerde aan het eind van de ochtend 24,40 euro, een kleine plus (0,15 procent) ten opzichte van de slotkoers van woensdag. (Novem)