Kortkolom buitenland

Ghana: homo’s zullen nooit legaal zijn

Accra. De Ghanese president John Atta Mills weigert homoseksualiteit te legaliseren, ondanks een dreigement van de Britse regering om geen begrotingssteun meer te geven aan landen die homorechten niet respecteren. Atta Mills zei dat Groot-Brittannië niet zijn waarden kan opleggen aan Ghana. Oeganda reageerde eerder op dezelfde wijze op het dreigement dat de Britse premier David Cameron dit weekeinde deed. Oeganda vond dat Cameron de „mentaliteit van een bullebak” had getoond en zei dat de Oegandezen zich niet zouden laten behandelen als „kinderen”. De meeste Afrikanen vinden dat homoseksualiteit ingaat tegen hun religieuze en culturele waarden. (BBC)

Bij aanslagen in Iraakse steden 14 doden

Bagdad. Bij bomaanslagen in de Iraakse steden Basra en Baquba zijn gisteren en vandaag in totaal veertien doden gevallen. In de grote zuidelijke havenstad Basra werden gisteren bij bomontploffingen bij drie cafés acht mensen gedood. In Baquba, ten noordoosten van de hoofdstad Bagdad, vielen zes doden toen een zelfmoordterrorist zich opblies te midden van leden van een sunnitische pro-regeringsmilitie die op hun soldij stonden te wachten. Direct na de eerste ontploffing, explodeerde een bom in een geparkeerde auto. Het ergste geweld in Irak eindigde in 2007, maar sunnitische extremisten en shi’itische milities blijven dagelijks aanvallen uitvoeren. (Reuters)

Zimbabwe mag weer diamanten exporteren

Harare. Zimbabwe mag weer diamanten exporten. Het Kimberley Proces, een waakhond van de diamantindustrie, heeft gisteren een internationaal verbod op de export van Zimbabweaanse diamanten opgeheven. Het verbod was ingesteld in 2009 na beschuldigingen dat Zimbabweaanse legerofficieren een aandeel hadden in de diamantindustrie. De VS en de EU blokkeerden pogingen het verbod op te heffen. Twee mijnbedrijven, Marange Resources en Mbada, kunnen de export van ruwe diamanten nu hervatten. Marange Resources is in handen van de Zimbabweaanse regering en Mbada voor de helft. Zimbabwe verwacht 3 miljard dollar per jaar te verdienen aan de Marange-diamantvelden in het oosten van het land. (BBC, AP)

Leger Egypte geeft gratie aan 334 burgers

Kairo. Het Egyptische militaire bewind heeft gisteren aangekondigd 334 burgers vrij te laten die sinds de val van president Mubarak in februari door militaire rechtbanken zijn veroordeeld. De gratiemaatregel is volgens de aankondiging bedoeld om „de voortdurende communicatie met het grote Egyptische volk en de jeugd van de revolutie te steunen”. Waarvoor de 334 gegratieerden waren veroordeeld en tot welke straf, is niet bekend. Activisten hebben toenemend kritiek op de inzet van militaire rechtbanken. Sinds de opstand zijn 12.000 burgers door militaire rechtbanken berecht. (AP)

Chinezen slagen in koppeling in de ruimte

Peking. Het onbemande Chinese ruimteschip Shenzhou 8, dat een paar dagen geleden werd gelanceerd, heeft zich vannacht met succes gekoppeld aan een eveneens onbemande ruimtemodule, die al eerder in omloop was gebracht. Samen zullen ze nu rond de aarde blijven cirkelen. Over twaalf dagen worden ze losgekoppeld, waarna een tweede koppeling moet volgen. De koppeling vormt een belangrijke stap voor de Chinezen, die er naar streven in het voetspoor van de Amerikanen en de Russen, een bemand ruimtestation in omloop te brengen. Een Chinese woordvoerder sprak vanmorgen van „een mijlpaal”. (AP, BBC)