Kortkolom binnenland

Auto rijdt water in, twee peuters verdronken

Utrecht. Twee jongetjes, twee en drie jaar oud, zijn gisteren verdronken in het Utrechtse Merwedekanaal. Ze zaten in een auto toen deze te water raakte. Mensen die het ongeluk zagen gebeuren schoten te hulp, maar niemand kreeg de deuren van de zinkende auto open. Het voertuig was door de 40-jarige moeder van de kinderen geparkeerd langs de Keulsekade. Onduidelijk is of zij in de auto zat, toen die het water in rolde. De politie doet daar onderzoek naar. De vrouw werd uit het water gehaald. De brandweer kon haar zoontjes na een kwartier uit de auto bevrijden. De jongetjes zijn nog een half uur gereanimeerd, maar overleden later die ochtend in het ziekenhuis. (NRC)

Slechte bevestiging speakers was bekend

Tilburg. De gemeente Tilburg wist al ruim een half jaar dat de speakers die afgelopen dinsdag in een gemeentelijk zwembad van het plafond naar beneden stortten, niet goed waren opgehangen. Bij het ongeluk raakten een vijf maanden oude baby en haar moeder zwaargewond. Het kind overleed later in het ziekenhuis. De bevestiging waarmee de boxen waren opgehangen, verkeerde in slechte staat, aldus de gemeente. Een extern bureau had de problemen al in april opgemerkt. Het mankement werd echter niet verholpen. (Novum)

Openbaar vervoer grote steden gaat niet staken

Rotterdam. Een voor zondag geplande staking in het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat definitief niet door. Vakbond Abvakabo FNV meldde gisteren de uitkomst te willen afwachten van gesprekken met minister Schultz van Haegen (Verkeer, VVD). De staking was aangekondigd omdat het personeel het niet eens is met de geplande verzelfstandiging van de ov-bedrijven in de drie steden en de bezuinigingsplannen. (Novum)

Nederland stijgt op VN-lijst prettige landen

Rotterdam. Nederland is gestegen naar de derde plek op de Human Development Index van de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties UNDP. Alleen in Noorwegen en Australië is het beter toeven. Nederland stond vorig jaar nog zevende op de ranglijst. Met de stijging maakt Nederland een daling van vorig jaar weer goed. Nederland stond in 2009 nog op de zesde plek, toen een stijging vanaf de negende plaats als fijnste land om in te wonen. De Democratische Republiek Congo staat 187ste en laatste. De index is onder meer gebaseerd op inkomen, gezondheid en levensverwachting. (Novum)