Kevins Braziliaanse bonenschotel

De afgelopen maanden werkte ik elke zondag met mijn collega Kevin in de keuken van het eetcafé. Dan begonnen we twee uur eerder in onze eigen tijd met de mise en place, zodat we rustig op groot scherm in een leeg café naar Ajax konden kijken. Elke zondag trok hij tien minuten voor de wedstrijd

De afgelopen maanden werkte ik elke zondag met mijn collega Kevin in de keuken van het eetcafé. Dan begonnen we twee uur eerder in onze eigen tijd met de mise en place, zodat we rustig op groot scherm in een leeg café naar Ajax konden kijken. Elke zondag trok hij tien minuten voor de wedstrijd zijn Ajaxshirt aan. Dat wast hij altijd op de hand. Hij is er trots en zuinig op.

Deze week kreeg ik een kaartje voor de wedstrijd tegen Zagreb in de Arena. Dat had Kevin ook wel gewild. Had ik überhaupt wel een Ajaxshirtje, vroeg hij. Nee? Dan moest ik morgen maar even langskomen om die van hem te lenen. Zo is Kevin.

Over precies vier weken emigreert hij naar Brazilië. Naar zijn vrouw en twee kinderen. Hij gaat daar zijn eigen restaurant beginnen. De afgelopen jaren werkte hij hier zeven dagen per week, om te sparen. Maar hij had er altijd zin in.

Ik heb veel overgehouden aan die zondagen. Niet in de laatste plaats een diepe appreciatie voor het oeuvre van wijlen André Hazes. Maar natuurlijk vooral veel keukenkennis. En ook de lezer heeft veel aan Kevin te danken: we maakten het pièce montée croque en bouche, de tuilles en de jus de veau, om er een paar te noemen. Kevin vermande zich en proefde zelfs een stukje ramstestikel.

Een hereniging met vrouw en kinderen is natuurlijk het mooiste wat er is. Toch kan ik niet onverdeeld blij zijn dat hij gaat. Ik moet gewoon snel langskomen, zegt hij dan. Om mij vast lekker te maken, kookten we afgelopen zondag feijoada, een Braziliaanse stoofschotel met lekker veel vlees.

Week de zwarte bonen een nacht in water. Kook de bonen in ruim 2 liter water in een snelkookpan tot ze gaar zijn. Laat je niet afleiden door het woord snelkookpan, dat kan makkelijk anderhalf uur duren. Laat vervolgens met het deksel eraf de bonen en het kookvocht langzaam indikken.

Snij ondertussen het spek in blokjes en bak het vet goed uit. Bak ook het gedroogde vlees, in even grote stukken, mee. Snij de worst in stukken en bak die ook. Snipper de ui en de knoflook en fruit die apart even aan.

Voeg het vlees, de ui en knoflook bij de bonen. Laat twee uur stoven. Mocht het te dik worden en de stooftijd is nog niet om, voeg dan af en toe wat water toe.

Serveer de feijoada met rijst en een frisse sla van bijvoorbeeld Chinese kool, komkommer en sjalot, aangemaakt met dragonazijn en olie.

Kevin, we gaan je missen jongen. Of, om met André te spreken: het wordt een eenzame Kerst. In de keuken.

Feijoada

Voor vier personen:

350 g zwarte bonen

2 zijden varkensribben

200 g rookworst

200 g verse braadworst

100 g gedroogd rundvlees

100 g spek

2 uien

3 tenen knoflook