Kabinet wil Kunduz-missie uitbreiden

Mark Rutte in de wandelgangen van de Tweede Kamer tijdens een schorsing van het Kunduz-debat, op 28 januari van dit jaar. Uiteindelijk stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met het uitzenden van trainers naar deze noordelijke provincie in Afghanistan. Nu wil het kabinet de missie uitbreiden.
Mark Rutte in de wandelgangen van de Tweede Kamer tijdens een schorsing van het Kunduz-debat, op 28 januari van dit jaar. Uiteindelijk stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met het uitzenden van trainers naar deze noordelijke provincie in Afghanistan. Nu wil het kabinet de missie uitbreiden. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het kabinet wil de missie in Kunduz uitbreiden. Kamerleden verwachten morgen een brief van de verantwoordelijke ministers met een verzoek om de taken van de politietrainers in de noord-Afghaanse provincie te verbreden.

Waarschijnlijk vraagt het kabinet of Nederlandse militairen daar ook leden van de grenspolitie, agenten van buiten de provincie Kunduz en hoger geschaalde politiemensen mogen trainen. Vooral die eerste twee opties zijn controversieel.

De minderheidscoalitie is voor de politietrainingsmissie afhankelijk van de steun van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie, omdat de PVV faliekant tegen een missie in Afghanistan is. Aanstaande woensdag debatteert de Tweede Kamer voor het eerst over de voortgang van de missie die in januari overeengekomen werd en afgelopen zomer begon.

De missie is vorige maand juist ingekrompen, omdat er door een gebrek aan politierekruten geen werk is voor veel marechaussees die hen zouden moeten opleiden. In Kunduz is nauwelijks behoefte aan opleidingen voor basisagenten. Nederland was daar door de NAVO voor aanvang van de missie voor gewaarschuwd. Gisteren vroeg de hoogste militair van de NAVO, Giampaolo Di Paola, Nederland nog voorzichtig om de taken uit te breiden. “Dat kan op geografisch vlak zijn, maar ook in de diversiteit van het trainen”, zei hij bij EenVandaag.

sitestat

Een aantal Kamerleden heeft bij een recent bezoek aan Afghanistan zelf kunnen zien hoe knellend het door hen opgelegde mandaat in Kunduz werkt. GroenLinks en D66 gaven daarna aan dat ze openstaan voor uitbreiding van de taken. Zolang het civiele karakter van de missie gewaarborgd blijft.

Het is de vraag of binnen die beperking ook leden van de grenspolitie opgeleid kunnen worden. Deze paramilitaire tak van de politie heeft gevechtstaken. Het kabinet heeft de Kamer beloofd dat door Nederland geschoolde agenten niet worden ingezet bij gevechten. Ook het opleiden van agenten van buiten de provincie is controversieel, omdat het lastig zal zijn hen tijdens hun werk te blijven volgen, zoals Nederland wil doen met agenten in Kunduz.

    • Emilie van Outeren