Kabinet Papandreou staat op springen

Het Griekse kabinet staat op springen. Premier Papandreou is vanmorgen zijn parlementaire meerderheid kwijtgeraakt. Het kabinet kwam rond het middaguur in spoedzitting bijeen. In plaats van een referendum worden een regering van nationale eenheid of vervroegde verkiezingen steeds waarschijnlijker.

Bij terugkomst uit Cannes, waar Papandreou en zijn minister van Financiën Venizelos de wind van voren hadden gekregen van Merkel en Sarkozy, bleken deze twee Griekse sleutelfiguren in de crisis verdeeld. Minister Venizelos distantieerde zich openlijk van de premier, al jaren een grote rivaal binnen de socialistische partij Pasok. In een verklaring noemde Venizelos de toetreding van Griekenland tot de eurozone „een historische prestatie [die] nu niet met een referendum in gevaar gebracht kan worden”.

Snel achter elkaar zegden drie Pasok-parlementariërs het vertrouwen op. Daarmee daalde de steun voor Papandreou tot 149 van de 300 zetels in het parlement. Papandreous woordvoerder zei rond half één dat de premier niet van plan is af te treden.

Merkel en Sarkozy hadden in Cannes de situatie op scherp gezet. Zij maakten duidelijk dat het zesde deel (acht miljard euro) van de noodlening uit mei 2010 niet wordt overgeboekt voordat duidelijk is waar de Grieken staan. Het referendum had daarover twijfel gezaaid. Uit geldgebrek betaalt de Griekse staat al maanden alleen het hoogst noodzakelijke, zoals salarissen en pensioenen, soms zelfs die met vertraging.

Als Papandreou vandaag of morgen moet aftreden, wordt de vertrouwensstemming over het referendum die voor morgenavond gepland staat, overbodig. President Papoulias moet dan besluiten of hij meteen vervroegde verkiezingen uitschrijft of eerst mikt op een regering van nationale eenheid – wat oppositieleider Samaras tot nu toe heeft afgewezen.

    • Marloes de Koning