Israël bevriest contributie UNESCO vanwege Palestijns lidmaatschap

Israël bevriest de betaling van twee miljoen dollar aan contributie aan UNESCO naar aanleiding van de goedkeuring van het Palestijnse verzoek voor lidmaatschap van de cultuurorganisatie.

Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een verklaring laten weten, meldt persbureau Reuters. De beslissing van UNESCO om de Palestijnen toe te laten tot de organisatie verkleint de kans op een hervatting van het vredesproces, aldus Netanyahu.

Twitter avatar IsraeliPM The PM of Israel Breaking: PM #Netanyahu gives instructions to freeze Israeli funding to #UNESCO following its decision to accept the PA as a member.

Dinsdag kondigde Israël ook al aan om de bouw van bijna tweeduizend nieuwe woningen in delen van de Westbank en oostelijk Jeruzalem te versnellen als reactie op het Palestijnse lidmaatschap. Daarnaast werden geldstromen uit Israël naar de Palestijnse Autoriteit stopgezet.

Afgelopen maandag moesten de Verenigde Staten de betaling van de contributie aan UNESCO opschorten. Niet per se uit onvrede, legde diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel toen uit, maar simpelweg omdat een Amerikaanse wet het opschorten van de contributie heeft vastgelegd. Deze wet verbiedt de VS contributie te betalen aan “de VN of onderdelen daarvan als er een organisatie of groep die niet de internationaal erkende kernmerken van een staat heeft als volwaardig lidstaat wordt toegelaten”. Eijsvoogel:

“Voor zowel de VS als UNESCO is deze beslissing pijnlijk. Deze wet verplicht de VS de betaling stop te zetten en het is onwaarschijnlijk dat Obama in een verkiezingsjaar zich niet aan de wet gaat houden. Dit was dus te verwachten.”

In totaal dragen de VS 22 procent van de begroting van de cultuurorganisatie bij.

‘Israël straft Palestijnen én UNESCO’

In tegenstelling tot de VS “hoeft” Israël de contributie niet op te schorten, vertelt Midden-Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad. Roelants:

“Israël had het opschorten van de betaling al aangekondigd. Het bevriezen van de contributie duidt er op dat Netanyahu van zijn beslissing terug kan komen. Maar met deze beslissing straft Israël zowel UNESCO als de Palestijnen. Na het toekennen van het lidmaatschap bevroren ze ook de betaling van douanetarieven, waardoor de Palestijnse Autoriteit in de problemen komt met de betaling van salarissen, zoals eerder dit jaar.”

Israël straft niet alleen UNESCO en de Palestijnse Autoriteit, maar heeft ook al aangekondigd niet meer te luisteren naar landen die voor het Palestijnse lidmaatschap hebben gestemd als het gaat om het vredesproces. Dat zegt echter niet veel, aldus Roelants:

“Israël luistert ook niet per se naar landen die tegen het Palestijnse lidmaatschap hebben gestemd. Toen Israël van de zomer de bouw aankondigde van woningen op bezet gebied, reageerden de Verenigde Staten zeer teleurgesteld. Die noemden deze beslissing contraproductief voor het vredesproces en daar luisteren de Israëliërs ook niet naar.”

    • Hans Klis