internationaal

Paris Photo

In het Grand Palais, Parijs is van 10 t/m 13 november weer Paris Photo. Overal in de stad wordt aandacht besteed aan alle vormen van fotografie. Het is een weekend waarin vele nieuwe projecten en fotoboeken gepresenteerd worden van fotografen over de hele wereld. Op de hoofdtentoonstelling exposeren 117 galeries uit 23 landen hedendaagse en historische fotografie, met als thema dit jaar ook Afrika. Overal in de stad zijn exposities en festiviteiten te vinden.

www.parisphoto.fr

Breitner

Voor het eerst in Parijs: grote overzichtstentoonstelling van foto’s van Breitner. Het Rijksmuseum presenteert in samenwerking met het Institut Néerlandais een grote overzichts-tentoonstelling van de foto’s die de Nederlandse schilder George Hendrik Breitner (1857-1923) rond 1900 maakte. De expositie Breitner: Pionier van de straatfotografie toont hem als een fotograaf die het leven in Amsterdam en andere grote steden als Parijs en Berlijn in een zeer persoonlijke en moderne stijl vastlegde. Zijn Parijse foto's, vooral paarden, zijn ook te zien tijdens tijdens Paris Photo.

T/m 22 jan, 121 Rue de Lille. www.institutneerlandais.com

Leonardo da Vinci

De blockbuster van het najaar in Londen is de Leonardo da Vinci-expositie in de National Gallery. De Mona Lisa, Leonardo’s beroemdste schilderij uit het Louvre, komt niet naar Londen. Maar negen van de vijftien bewaarde schilderijen die Leonardo aan het Milanese hof maakte, tussen 1482 en 1499, en ruim zestig van zijn schetsen zullen in Londen te zien zijn. Niet eerder hingen twee versies van De maagd op de rotsen in één ruimte, zijn de vrouwenportretten De dame met de hermelijn en La belle ferronnière van nabij te vergelijken, en is met omringend vergelijkingsmateriaal te zien of de Salvator Mundi ook echt een Leonardo is.

9 nov t/m 5 febr. Reservering van kaarten is noodzakelijk. Inl. nationalgallery.org.uk

Turner Prize

De vier genomineerden voor de Turner Prize, een prestigieuze prijs voor hedendaagse Britse kunst, zijn in het BALTIC Centre for Contemporary Art in Gateshead te zien. De kunstenaars die dit jaar strijden om de prijs zijn Karla Black (38), Martin Boyce (43), Hilary Lloyd (46) en George Shaw (44). Van de genomineerden is schilder George Shaw verreweg de bekendste. Ook Karla Black, die dit jaar Schotland vertegenwoordigt op de Biënnale van Venetië, schildert met atypische verf: bodycrème, lippenstift, oogschaduw en nagellak. Martin Boyce maakt installaties en Hilary Lloyd toont video-installaties over bouwputten en snelwegen. De bekendmaking is op 5 december.

T/m 8 jan, South Shore Road. wwwbalticmill.com

Aernout Mik

Communitas heet de grote overzichtsexpositie van de Nederlandse videokunstenaar Aernout Mik (1962) in Museum Folkwang in Essen met werk van de afgelopen tien jaar. In zijn ‘documentaires’ zet Mik het wereldnieuws in scene. Mik is gefascineerd door het groepsgedrag van mensen in maatschappelijke conflictsituaties. In zijn films zien we hoe mensen, als door een onzichtbare hand geregisseerd, in beweging komen en één groot, samenhangend organisme lijken te vormen. Een verhalende logica is er niet. Het recente videoproject Communitas (2010) filmde Mik in het 42 etages tellende Paleis voor Cultuur en Wetenschap in Warschau. De film toont een performance van een politieke opstand, met debatten, spandoeken, het in stemming brengen van voorstellen, spreken door luidsprekers en algemene chaos.

T/m 29 jan, Museumplatz 1. www.museum-folkwang.essen.de