Helder en smaakvol

klassiekHannes Minnaar: Rachmaninov en Ravel ***

Hannes Minnaar is een concourspaard met een blinkende prijzenkast. Zijn belangrijkste trofee is de derde plaats van het Koningin Elisabeth Concours 2010, maar ook de groeiende successen van het Van Baerle Trio mogen voor een groot deel op het conto van de Zeeuwse pianist worden geschreven. Inmiddels is Minnaar al 27 – hoogste tijd dus voor een debuut-cd. Zijn keuze om de weinig gehoorde Eerste pianosonate van Rachmaninov vast te leggen is origineel en goed verklaarbaar. Het stuk is hem dierbaar, hij speelde het tijdens zijn examen van het Conservatorium van Amsterdam dat met een tien en onderscheiding werd gewaardeerd. De opname bewijst zijn technische brille en muzikale integriteit. Rachmaninov wordt nergens zwelgend zwaar, het Largo krijgt helder vorm. Maar Minnaar gaat daarmee soms ook voorbij aan Rachmaninovs dark side: het getroebleerde openingsdeel klinkt iets te buigzaam. En hoe smaakvol hij de Miroirs van Ravel ook in de verf zet, in een grillig deel als Alborada del gracioso mogen de dynamische contrasten nog uitbundiger worden nageleefd. Geen nood, de veelbelovend carrière van Minnaar is pas net begonnen.

Floris Don

    • Floris Don