Heerenveen lijdt minder verlies

Eredivisieclub Heerenveen heeft vorig seizoen een verlies geleden van 2,77 miljoen euro. Dat maakte de voetbaltrots uit Friesland gisteren bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

Het resultaat is aanmerkelijk beter dan begroot. Heerenveen ging uit van een nettoverlies van 4,95 miljoen euro. Vorig jaar eindigde de club nog met een nettoverlies van 14,9 miljoen euro.

Het verlies van Heerenveen is voor een groot deel te wijten aan een negatief resultaat op de transfermarkt. De club gaf afgelopen seizoen 3,2 miljoen euro meer uit dan er binnenkwam. Het operationeel resultaat was wel positief. Daar werd een bescheiden winst van ruim 36.000 euro geboekt. De vier jaar daarvoor werd steeds een operationeel verlies geleden.

Heerenveen noemt de jaarcijfers in een verklaring „de eerste tekenen van financieel herstel”. In het kader van een duurzaam beleid werden afgelopen jaar onder meer de kosten met ruim vijftien miljoen euro teruggebracht.

Toch blijft waakzaamheid geboden. „Voor het huidige seizoen verwachten we een licht operationeel verlies als gevolg van het onder druk staan van de omzet door de huidige economische situatie.” Daarvoor is volgens de club een verdere kostenbesparing nodig.

De plannen voor de bezuinigingen worden nog uitgewerkt, maar ook een verlaging van de salariskosten moet bijdragen aan de besparing. Daarvoor moet er een betere doorstroming van de eigen jeugd komen, in plaats van het kopen van voetballers. De inkomsten moeten door middel van „nieuwe, uitgewerkte sponsorconcepten en betere sportieve prestaties” stijgen.

Heerenveen verwacht door de KNVB opnieuw in categorie 2 te worden ingedeeld. Die wordt door de voetbalbond met de kwalificatie ‘voldoende’ aangemerkt.

Heerenveen zag vorig jaar wegens het miljoenenverlies al af van de geplande uitbreiding van het Abe Lenstra Stadion. De clubleiding achtte toen een investering van 25 miljoen euro te riskant, al lag het ontwerp al klaar en was de externe financiering geregeld.

Eerder deze week maakten ook PSV (15,5 miljoen euro) en NAC Breda (7,5 miljoen) bekend over vorig seizoen verlies te hebben geleden. In tegenstelling tot NAC sloot de voetbalclub uit Eindhoven een lucratieve overeenkomst met de gemeente Eindhoven, die in het volgende boekjaar wordt opgenomen. (Novum)