‘Kans groot’ dat Papandreou dag als premier niet overleeft

Caption: Greek Prime Minister George Papandreou talks during a press conference following crisis talks with France's President, Germany's Chancellor, senior EU leaders and IMF director in Cannes, southeastern France, on November 2, 2011 on the eve of the G20 Summit of Heads of State and Government. Greece Prime Minister George Papandreou has said that a referendum on the European debt crisis deal for his country could be held as early as December 4 or 5, French President Nicolas Sarkozy said on November 2. The Greek leader said the popular vote could be held in a month's time after EU leaders including German Chancellor Angela Merkel told Papandreou during an emergency meeting that the referendum has to be held "as soon as possible." AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
Caption: Greek Prime Minister George Papandreou talks during a press conference following crisis talks with France's President, Germany's Chancellor, senior EU leaders and IMF director in Cannes, southeastern France, on November 2, 2011 on the eve of the G20 Summit of Heads of State and Government. Greece Prime Minister George Papandreou has said that a referendum on the European debt crisis deal for his country could be held as early as December 4 or 5, French President Nicolas Sarkozy said on November 2. The Greek leader said the popular vote could be held in a month's time after EU leaders including German Chancellor Angela Merkel told Papandreou during an emergency meeting that the referendum has to be held "as soon as possible." AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE De Griekse premier George Papandreou staat onder grote druk vanwege het referendum dat hij uitriep over het nieuwe steunplan voor Griekenland. Foto AFP / Lionel Bonaventure

Meerdere leden van de regeringspartij van de Griekse premier George Papandreou PASOK, spreken zich uit tegen het referendum over het Europese noodfonds en roepen op tot vervroegde verkiezingen en de vorming van een eenheidsregering.

Papandreou roept vandaag zijn kabinet om tien uur bijeen voor een spoedberaad om de nieuwe politieke crisis in Griekenland te beslechten, meldt persbureau Reuters. De Griekse premier staat zwaar onder druk, zowel in binnen- als buitenland nadat hij op maandag bekend maakte het nieuwe steunpakket van de eurozone aan een volksstemming te onderwerpen.

Binnen de PASOK-partij wordt opgeroepen tot het aftreden van Papandreou en hebben meerdere leden al aangegeven vrijdag niet mee te zullen in een vertrouwensstemming over het kabinet. Sommige leden beschrijven het premierschap van Papandreou al als “geschiedenis”.

In essentie draait het referendum om de vraag of Griekenland lid zal blijven van de eurozone. Ook de Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, sprak zich vanochtend uit tegen het referendum. Volgens hem mag het Griekse lidmaatschap van de eurozone niet afhangen van een referendum.

Volgens onze correspondent Marloes de Koning lijkt het erop dat Papandreou zijn meerderheid in het Griekse parlement verliest. De kans is groot dat hij binnen korte tijd aftreedt. De Koning:

“De kans is groot dat Papandreaou een vertrouwensstemming niet overleeft. Het lijkt erop dat hij de meerderheid aan het verliezen is en ook wordt de roep om zijn aftreden sterker. Het is ook duidelijk dat zijn minister van Financiën Venizelos niet achter hem staat. De kans is groot dat Papandreou of zijn kabinet valt voor vrijdag. Als dat gebeurt zijn er twee scenario’s. De Griekse president kan in een ultieme poging proberen een regering te vormen van nationale eenheid of verkiezingen uitschrijven.”

    • Hans Klis