‘Griekse premier Papandreou wil niet opstappen’

De Griekse premier George Papandreou stapt vandaag niet op en heeft ook niet de intentie later op te stappen.

Dat zou kabinetschef Regina Vartzeli aan de Griekse krant Proto Thema gezegd hebben, meldt persbureau Reuters. Papandreou staat onder zware druk nadat hij op maandag een referendum uitriep over het vorige week gesloten akkoord over de redding van de eurozone. Verschillende parlementariërs van zijn partij PASOK en zijn kabinet hebben zich al uitgesproken tegen de volksstemming en hebben opgeroepen tot de vorming van een eenheidsregering en het aftreden van Papandreou.

Volgens bronnen binnen PASOK zou Papandreou op dit moment in overleg zijn met zijn kabinet om een eenheidsregering te vormen onder leiding van Lucas Papademos, voormalig vice-president van de Europese Centrale Bank. Dat zou betekenen dat Papandreou wel een stapje terug zou doen in tegenstelling tot de uitspraak van kabinetschef Vartzeli. Na het spoedberaad heeft Papandreou een ontmoeting met de Griekse president Károlos Papúlias, meldt persbureau AFP.

Eerder vanochtend voorspelde onze correspondent Marloes de Koning dat de dagen van Papandreou als premier waarschijnlijk geteld zijn. Volgens haar is de kans groot dat hij aftreedt. De Koning:

“De kans is groot dat Papandreaou de vertrouwensstemming vrijdag niet overleeft. Het lijkt erop dat hij de meerderheid aan het verliezen is en ook wordt de roep om zijn aftreden sterker. Het is ook duidelijk dat zijn minister van Financiën Venizelos niet achter hem staat. De kans is groot dat Papandreou of zijn kabinet valt voor vrijdag. Als dat gebeurt zijn er twee scenario’s. De Griekse president kan in een ultieme poging proberen een regering te vormen van nationale eenheid of verkiezingen uitschrijven.”

De oppositieleider van de conservatieve Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, vraagt volgens de Griekse staatstelevisie ook om de vorming van een regering van nationale eenheid om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Samaras dringt erop aan het EU-akkoord zo snel mogelijk te ratificeren. Volgens De Koning zou de vorming van een eenheidsregering een “unicum” zijn voor het politiek “sterk gepolariseerde” Griekenland, waar regerende partijen normaal de meerderheid in het parlement hebben.

    • Hans Klis