Papandreou bereid om Grieks referendum te laten vallen

Greek Prime Minister George Papandreou returns to an emergency cabinet meeting after he took a short break at the Greek parliament in Athens, on Thursday, Nov. 3, 2011. A spokesman for Greece's government says it is prepared to discuss an opposition demand for the creation of a transitional government to approve the latest European bailout deal and secure the next installment of rescue loans for the country. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) Papandreou staat onder grote druk vanwege zijn plannen voor een referendum. Foto AP / Thanassis Stavrakis

De Griekse premier Papandreou is bereid om het omstreden Griekse referendum over het Europese reddingsplan te laten vallen. Wanneer de Griekse oppositie achter het noodpakket gaat staan is een referendum niet meer nodig, aldus Papandreou.

De Griekse minister Venizelos van Financiën heeft een beroep gedaan op de Griekse regering om een referendum categorisch uit te sluiten en er alles aan te doen om het cruciale reddingsplan door te voeren.

Papandreou vanmiddag in een verklaring:

“Het referendum was nooit een doel op zich.”

“Het Griekse lidmaatschap van de Europese Unie staat niet ter discussie.”

“Verkiezingen op dit moment zouden een groot risico op faillissement met zich meebrengen.”

Diverse ministers en leden van zijn eigen partij hebben Papandreou eerder vandaag gevraagd af te treden. In plaats daarvan moet een coalitieregering van nationale eenheid komen die het financiële reddingsplan voor de Grieken goedkeurt zonder een referendum te houden en er voor moet zorgen dat het land de volgende tranche van een noodlening krijgt die een bankroet van Griekenland moet afwenden.

De Griekse regering “staat open” voor een plan van de grootste oppositiepartij om een coalitieregering te vormen die het land zo snel mogelijk naar verkiezingen leidt. De uitkomst van het overleg zal daarmee ook het lot van premier Papandreou bepalen. Zelf geeft hij geen signalen dat hij aan opstappen denkt.

“Ik zal gesprekken voeren met [oppositieleider] Samaras zodat we kunnen onderzoeken wat de volgende stappen zullen zijn op basis van een breed draagvlak.” - Papandreou

Het referendum was een initiatief van Papandreou zelf, iets waar onder anderen zijn minister van Financiën en verschillende partijgenoten zich al fel tegen verzetten.

Onze correspondent Marloes de Koning vanuit Athene:

“We kunnen wel aannemen dat het referendum van de baan is. Het referendum was eigenlijk bedoeld als meesterzet van Papandreou om een nationale eenheidsregering af te dwingen. Maar nu hij niet van plan lijkt om af te treden, is het voor de oppositie moeilijker om in een regering van nationale eenheid te stappen. Iedereen wil dat Papandreou aftreedt. Ook zijn eigen partij, omdat het dan makkelijker is om door te gaan.

Het is slim van Papandreou om in het openbaar eisen te stellen aan de oppositie, omdat hij de oppositiepartijen dwingt zich aan het reddingsplan te committeren in ruil voor geen referendum. Als ze dat niet doen duurt de onduidelijkheid voort.

Er is veel om over te praten in korte tijd. Deze onderhandelingen komen eigenlijk in de plaats van de vertrouwensstemming die morgen in het parlement zou plaatsvinden. Zeer waarschijnlijk zal de uitkomst van de gesprekken zijn dat er een overgangsregering komt die nieuwe verkiezingen voorbereidt.”

    • Marije Willems