Grieks debacle beheerst top in Cannes

Tijdens de top van de G20 moest de eurocrisis definitief begraven worden. Maar het tegendeel lijkt te gebeuren.

The shadows of France's President Nicolas Sarkozy (R) and Germany's Chancellor Angela Merkel (2nd R) are cast on the wall at the G20 venue in Cannes November 2, 2011 before crisis talks on the eve of the G20 summit of major world economies to push for rapid implementation of measures to tackle the euro zone debt crisis which Athens has thrown into doubt. REUTERS/Thomas Coex/Pool (FRANCE - Tags: POLITICS BUSINESS)
The shadows of France's President Nicolas Sarkozy (R) and Germany's Chancellor Angela Merkel (2nd R) are cast on the wall at the G20 venue in Cannes November 2, 2011 before crisis talks on the eve of the G20 summit of major world economies to push for rapid implementation of measures to tackle the euro zone debt crisis which Athens has thrown into doubt. REUTERS/Thomas Coex/Pool (FRANCE - Tags: POLITICS BUSINESS) REUTERS

Ze zijn om. Voor het eerst dreigden de Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel dat Griekenland uit de euro moet als het volk zich in een referendum of vervroegde verkiezingen niet bereid toont het Europese akkoord van vorige week te steunen. De kentering kwam aan de vooravond van de G20 in Cannes, waar de leiders van de twintig belangrijkste economieën bijeen zijn.

Aanvankelijk waren Merkel en Sarkozy vooral geschokt en furieus dat de Griekse premier Papandreou zonder hun medeweten een referendum wilde uitschrijven. Gisteren voerden de twee de druk op. „De Grieken zijn een groot volk. Ze zijn vrij om te besluiten wat ze willen. Maar wij zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit van de eurozone”, zei Sarkozy gisteren. „Als een land niet bereid is zich aan de regels te houden dan moet het de eurozone verlaten. Anders zetten wij de toekomst van Europa op het spel.” Daarmee hield Sarkozy voor mogelijk wat tot nu toe onbespreekbaar was. Het was nooit de bedoeling dat landen uit de euro, de meest verregaande vorm van Europese integratie, zouden treden. In het Europees Verdrag staat dan ook niet hoe Griekenland uit de euro zou kunnen zonder de Unie te verlaten.

De persconferentie van Sarkozy en Merkel kwam na een spoedberaad met Papandreou. Terwijl de Franse president Sarkozy zijn Chinese collega Hu Jintao na een diner lachend naar de auto begeleidde, sjokte Papandreou de trappen van het Palais des Festivals op. Zelden zal iemand met zo veel tegenzin de rode loper hebben betreden.

Papandreou zei gisteren dat Griekenland de afspraken alleen kan nakomen als die de steun van het volk hebben. Maar met het besluit een referendum uit te schrijven brengt de premier zijn land dichtbij een faillissement. Want volgens Sarkozy is het niet verantwoord nog meer Europees belastinggeld aan Griekenland te geven totdat „alle twijfel” is weggenomen. Het land moet de afspraken van de eurotop van vorige week „tot op de letter” uitvoeren. De zesde tranche (8 miljard euro) van een eerder toegezegde noodlening zal dan ook pas worden uitgekeerd na het referendum.

Volgens Papandreou heeft Griekenland genoeg geld om verplichtingen na te komen als het referendum op 4 december plaatsvindt, zoals gepland. Maar verwerpt Griekenland het akkoord en stokt de noodsteun dan zal Athene half december de rekeningen niet meer kunnen betalen.

Intussen vreest de financiële wereld de gevolgen van een ontrafeling van de eurozone. ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen zei vanochtend op Radio 1 dat hij „’s ochtends opstaat en ’avonds naar bed gaat” met de Griekse crisis. Hij noemde het buitengewoon jammer dat de crisis niet alleen de Europese economie raakt, maar ook het imago van Europa in de wereld. Hommen deed zijn uitspraken in de marge van de aankondiging van een grote reorganisatie bij ING waarbij 2.700 banen zullen worden geschrapt.

Het Griekse debacle maakt de al sombere sfeer in Cannes (12.000 politieagenten, nul toeristen, een uitgestorven Boulevard de la Croisette) nog somberder. En dat terwijl de G20 juist een groots moment moest worden voor Sarkozy. In Cannes wilde hij de eurocrisis voorgoed begraven, een prachtig begin voor zijn verkiezingscampagne. Tegelijkertijd moest de G20 met afspraken komen voor een evenwichtigere wereldeconomie die minder schokgevoelig is. Dat staat nog steeds op de officiële agenda, maar raakt ondergesneeuwd door de voortdurende eurocrisis.

In Cannes hangen dan ook affiches met de tekst ‘In Cannes wordt geschiedenis geschreven’. Wellicht klopt dat, maar niet op de manier die Sarkozy voor ogen had.

Commentaar: pagina 2

In het nieuws: pagina 4-5

Interview: pagina 28-29

    • Melle Garschagen