Georgië hoopt Rusland binnen een week in WTO te hebben

Rusland zou voor 10 november, vandaag over een week, toe kunnen treden tot de WTO, de Wereldhandelsorganisatie. Interfax citeert die woorden van de Georgische plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken.

“Op 10 november zou iedereen tot een conclusie moeten zijn gekomen”, zei Sergi Kapanadze tegenover het persbureau.

Afgelopen zondag werd na gesprekken tussen Medvedev en de Zwitserse president Micheline Calmy-Rey, die bemiddelt tussen de landen, duidelijk dat het lidmaatschap van Rusland aanstaande is. December is haalbaar, zei de Zwitserse toen.

Georgië en Rusland waren in 2008 kortstondig met elkaar in oorlog over enkele afvallige Georgische republieken. Afgelopen week bood Georgië Rusland naar eigen zeggen “een laatste voorstel” voor een compromis aan. Er wordt inmiddels als achttien jaar onderhandeld over toetreding van Rusland.

De Russische economie vertegenwoordigt zo’n 2,8 procent van de wereldeconomie. Deel uitmaken van de WTO zou betekenen dat Rusland opener wordt en meer buitenlandse investeerders kan trekken. Het is vooral van de – hoogstwaarschijnlijk – aanstaande Russische president Poetin een wens om toe te treden.

    • Peter Zantingh