Frisse retrosound

popThe Stepkids: The Stepkids ***

‘Psychedelica voor de 21ste eeuw’ noemt het Californische trio The Stepkids hun frisse retrosound. Als blanke jazz- en soulliefhebbers verdienden ze hun sporen in de begeleidingsbands van Lauryn Hill, 50 Cent en Alicia Keys. Ze voelen zich stiefkinderen van de soulgeneratie van begin jaren zeventig, toen bands als The Undisputed Truth het experiment zochten in hun melodische funknummers. Gitarist Jeff Gitelman, bassist/toetsenman Dan Edinberg en drummer Tim Walsh gebruiken analoge apparatuur om dicht bij die authentieke sound te komen. Dat is het meest succesvol in Legend in my own mind en de ballade Wonderfox: nummers die klinken alsof The Temptations na de opname van Papa was a rolling stone nog even in de studio zijn blijven hangen.

De veelzijdige sound van The Stepkids houdt niet op bij de inspiratie van oude Motownplaatjes, maar omarmt ook de warmbloedige ‘sunshine pop’ uit Californië. In de lieve liedjes La la en Cup half full laten ze hun falsetstemmen jubelen en verspreiden ze een aanstekelijk optimisme.

    • Jan Vollaard