Fotoblogs zijn de musea van de toekomst

Gastcurator Erik Kessels is creatief directeur van reclamebureau KesselsKramer in Amsterdam. Hij visualiseerde het „verdrinken in afbeeldingen van ervaringen van anderen”. Alle beelden die door telefoons en digitale camera’s in een periode van 24 uur op internet zijn gezet, heeft hij uitgeprint en in een zaaltje gestort. In zijn installatie 24 hrs in photos waad je letterlijk door een zee van beeld.

Iedereen fotografeert, verbeeldt jouw tentoonstelling. Hoe zie jij de toekomst van de fotografie?

„Fotografie is een wegwerpdiscipline geworden. Iedereen doet het en iedereen kan het. Die democratie is alleen maar goed, het legt de lat hoog. Maar er is zo veel en we printen bijna niets meer uit. Dat brengt risico’s met zich mee. Al die foto’s uit 1900 bijvoorbeeld blijven wel bewaard, maar wat doe je als je computer crasht of je je USB stick kwijtraakt?”

Wie print die blijft?

„Dat wil ik niet zeggen. Het bespaart ook veel chemicaliën, alles digitaal. Maar we hebben behoefte aan een filter. Je ziet tegenwoordig ook veel couchphotographers: mensen die alleen maar een selectie maken van het bestaande aanbod. Fotoblogs zijn de musea van de toekomst.”

Gaan we straks nog wel naar het museum?

„Ja. Digitale en real time musea bestaan straks naast elkaar. In het museum heb je de gelegenheid een foto te bekijken zonder ruis. Net zoals je af en toe ook weleens rustig in het bos wilt lopen, en niet alleen maar achter de computer wilt zitten.”