film

Drive

We horen motoren brullen en banden over het wegdek scheuren. Drive is, zoals de titel belooft, een echte autofilm, maar geen actiefilm in traditionele zin. De door Ryan Gosling gespeelde, naamloze protagonist is overdag stuntman en mecanicien, ’s nachts rijdt hij door de ‘mean streets’ van Los Angeles als vluchtautobestuurder. En ergens tussen middernacht en dageraad ontspint zich een onvervalste film noir waarin hij als tragische held vermalen dreigt te worden tussen de kruimelcriminele baas van zijn garage, zijn platonische liefde voor zijn buurvrouw en zijn eigen koelbloedige agressie. Drive is een van de opwindendste films van het jaar. De Deense regisseur Nicolas Winding Refn kreeg er in Cannes de genrefilmprijs voor.

Real Steel

In Real Steel zijn de boksers geen mensen, maar vervaarlijke robots. We schrijven 2020. Het boksen tussen mensen is langzaam maar zeker vervangen door het robotboksen, omdat die gevechten nu eenmaal spectaculairder zijn: de robots beuken echt op elkaar in tot hoofden en ledematen door de ring vliegen. Charlie (Hugh Jackman) is een oud-bokser die nu met zijn vechtrobots een karige boterham verdient. Op een dag komt zijn 9-jarige zoontje Max, die hij tot dan toe niet heeft gekend, in zijn leven. Samen geven ze nieuw leven aan een oude robot, die ze van de vuilnisbelt redden, en die een grote carrière maakt. Real Steel is een van de leukste grote spektakelfilms voor kinderen in lange tijd; topvermaak.

De Heineken ontvoering

Eindelijk heeft Rutger Hauer weer eens een rol in een Nederlandse film waar hij zijn tanden in kan zetten. Dat is een genot om te zien en meteen de voornaamste troef van De Heineken ontvoering, de grotendeels op feiten gebaseerde misdaadfilm van regisseur Maarten Treurniet.

The Adventures of Tintin. The Secret of the Unicorn

Steven Spielberg en Peter Jackson volgen met Kuifje in Tintin. The Secret of the Unicorn grotendeels de plotlijnen van de vervolgalbums Het geheim van de Eenhoorn en De schat van Scharlaken Rackham met een intermezzo in Noord-Afrika dat aan De krab met de gulden scharen is ontleend. De nadruk ligt op actie en spektakel en de 3D-animaties zijn verbluffend en subtiel.

Animation Festival

In Kriterion is zaterdag het Amsterdam Animation Festival. Met o.a. Als je begrijpt wat ik bedoel, de tot nu toe enige lange Nederlandse animatiefilm door Marten Toonder, korte Amerikaanse animatiefilms die tussen 1940 en 1990 zijn vertoond, presentaties, workshops en discussies.

www.klikamsterdam.nl

Ciné Premières

Vast onderdeel in het Franse filmfestival Ciné Premières is het kortfilmprogramma op 5 november met recente Franse films in het Groningse ForumImages. Het festival duurt t/m 9 november en is ook in Amsterdam en Den Haag. Aansluitend wordt een selectie, ‘Ciné Premières en route’, vertoond in Den Bosch, Utrecht, Haarlem. www.cinepremieres.nl