ECB verlaagt rente met kwartprocentpunt

Protest voor de deuren van het ECB-hoofdkantoor in Frankrurt tijdens de occupy-actie daar op 27 oktober. Foto Reuters / Alex Domanski

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag zijn voornaamste rentetarief onverwacht verlaagd. De rente is bijgesteld van 1,5 naar 1,25 procent. Dit meldt persbureau Dow Jones.

In een toelichting op het besluit zei de nieuwe ECB-president Mario Draghi dat de eurocrisis zwaar drukt op de economische groei in de zeventien eurolanden. De renteverlaging moet het risico recessie doen afnemen. Draghi verwacht dat de inflatie in lijn blijft met de doelstellingen.

In zijn toelichting op het rentebesluit, stelt de centrale bankpresident dat de inflatie de laatste tijd “verhoogd” is geweest en waarschijnlijk ook de komende maanden boven de 2 procent zal liggen. Maar hij denkt dat dit in de loop van 2012 beneden deze grens zal komen. Draghi nam per 1 november de taken over van Jean-Claude Trichet en de renteverlaging is zijn eerste wapenfeit.

De ECB verhoogde eerder dit jaar nog tweemaal de rente, uit vrees voor oplopende inflatie. Draghi verwacht dat zijn maatregel van vandaag het risico hierop niet zal vergroten. De financiële markten reageren in ieder geval positief.

Naar verwachting daalt de economische groei in het laatste kwartaal van 2011 richting of zelfs beneden de 0 procent, meldt AP. Draghi zei vanmiddag dat tevens de cijfers van de eerste twee kwartalen zullen lijden onder de onzekerheid veroorzaakt door de eurocrisis. Ook de gevolgen van een eventueel failliet van Griekenland speelt hierbij een rol. Maar ook het bedrijfsleven en de consument trekken minder snel de portefeuille.

    • Jules Seegers