Douglas is Nederlander en rekent nu op Oranje

Voetballer Douglas Franco Teixeira van FC Twente is genaturaliseerd tot Nederlander. De in Brazilië geboren en getogen verdediger ontving gisteren op het stadhuis van Enschede uit handen van burgemeester Peter den Oudsten het bewijs van Nederlanderschap. De voetballer kan nu een paspoort aanvragen. Hij is dan officieel geen Braziliaan meer.

De 23-jarige Douglas verhuisde in 2007 van de Braziliaanse club Joinville naar FC Twente. Hij trouwde in de tussentijd een Nederlandse vrouw, met wie hij een dochtertje heeft en in Twente woont. Hij volgde een verplichte inburgeringscursus en ging ook op Nederlandse les.

Douglas heeft nooit een interland voor het Braziliaanse elftal gespeeld en komt daarom in aanmerking voor Oranje. Volgens de reglementen van de wereldvoetbalbond FIFA kan dat pas vanaf volgende zomer, omdat hij dan vijf jaar in Nederland heeft gewoond. Douglas hoopt met de KNVB dispensatie te krijgen van de FIFA, zodat hij volgende zomer bij het EK in Polen en Oekraïne al beschikbaar zou kunnen zijn voor het Nederlands elftal.

„Dat wil ik proberen en ik hoop dat dispensatie wordt verleend”, meldt Douglas op de website van FC Twente. „Het was tijdens het WK in Zuid-Afrika [2010] al een droom ooit deel uit te mogen maken van het Nederlands elftal, die droom heb ik nog steeds.”

Een van de aanwezigen in het stadhuis in Enschede was Hans Jorritsma, teammanager van het Nederlands voetbalelftal. „Jorritsma heeft me mede namens bondscoach Bert van Marwijk gefeliciteerd”, laat Douglas op de website van FC Twente optekenen.

Vorig jaar had Douglas een oriënterend gesprek met de Nederlandse bondscoach. Van Marwijk beschikt over weinig topverdedigers en zegt Douglas daarom graag in zijn selectie op te nemen. Johnny Heitinga en Joris Mathijsen zijn de afgelopen jaren vaste mandekkers bij Oranje. Bij een blessure of schorsing van één van hen is de defensie van Oranje extra kwetsbaar gebleken.