DNB: situatie Nederland is 'zorgwekkend'

Als gevolg daarvan moet het kabinet volgens DNB de hypotheekrenteaftrek aanpassen.

De Nederlandsche Bank (DNB) pleit voor een hypotheekrenteaftrek die gedurende de looptijd van de hypotheek minder wordt. Volgens een gisteren gepresenteerd rapport van DNB is de Nederlandse hypotheekschuld, samen met de schuldencrisis en de tegenvallende economische groei, een grote bedreiging voor de financiële stabiliteit van Nederland.

DNB noemt in het halfjaarlijkse overzicht over de financiële stabiliteit de vooruitzichten voor Nederland ‘zorgwekkend’. De schuldencrisis is volgens DNB geëscaleerd. Het vertrouwen in Europa en banken is hierdoor afgenomen, waardoor indirect de kans op een nieuwe recessie of een lange periode van lage groei toeneemt, ook in Nederland, schrijft DNB. Om verdere escalatie te voorkomen wordt opgeroepen tot krachtig ingrijpen van beleidsmakers.

De Nederlandse hypotheekschuld is ook nog altijd een probleem. „Die is te hoog en maakt ons en de banken kwetsbaar.” Volgens DNB komt dat vooral door het huidige stelsel van hypotheekrenteaftrek dat huishoudens aanzet tot maximaal lenen en minimaal aflossen. Het Internationaal Monetair Fonds heeft Nederland hier ook al meerdere keren over gewaarschuwd.

Een oplossing is volgens DNB om de renteaftrek zo aan te passen dat die gedurende de looptijd minder wordt. Hierdoor zou aflossen van de hypotheek worden gestimuleerd en aflossingsvrije hypotheken worden ontmoedigd. (NRC)