diversen

None

De Heilige Familie

Op zaterdag 5 november 15u zal professor Henk van Os in een lezing ingaan op het schilderij De Heilige Familie (1645) van Rembrandt in de Nieuwe Kerk Amsterdam. Het doek is nog t/m 13 november daar te zien.

www.nieuwekerk.nl

Spaarne Kunstroute

Zo’n vijftig beeldend kunstenaars exposeren dit weekend in galeries, ateliers, chambre d’amis en expositieruimtes op de Spaarne Kunstroute. Dit jaar valt de route samen met het Kunstlijnweekend en op diverse plaatsen is er muziek en theater.

www.spaarnekunstroute.nl

Vervloekte keizers

In 96 na Chr. werd keizer Domitianus met zeven messteken om het leven gebracht. Na zijn dood riep de Senaat een damnatio memoriae af, letterlijk de ‘vervloeking van de herinnering’ aan de gehate heerser. Zijn naam en beeld moesten uit het collectieve geheugen worden verbannen. In een lezing op 7 november 19u30 in het Koning Willem II College, Tilburg vertelt dr. Louis van Hengel over hoe zo’n damnatio werd ingezet als middel om de macht van de nieuwe (Romeinse) heerser uit te dragen.

www.nkv.nl

Meisjes van Jamin

Ferri Ronteltap en Jannie Hack maakten de documentaire De Meisjes van Jamin over snoepfabriek Jamin, dat tussen 1940 en 1970 zijn glorietijd beleefde. Op 3 november 21u30 vertellen ze erover in ‘De Unie Late Night’, een Rotterdamse talkshow. Andere gasten: Tinus en Bep de Does, die 38 fotoboeken over Rotterdam maakten, bioloog Kees Moeliker en de muziek is van Stanley Brinks.

www.deunie.nu

The Great Indoors

Op 4 en 5 november is in Maastricht The Great Indoors Awards 2011: een internationale, tweejaarlijkse manifestatie over interieurvormgeving. Onderdeel is o.a. een designroute met 5 interieurs op 5 locaties ontworpen door designstudenten voor de stad Maastricht: een hotelkamer, kledingwinkel, portiershuisje, bibliotheek en park. Ook is er NL.Reset, de eerste internationale biënnale leegstand en herbestemming met lezingen.

www.the-great-indoors.com

De per ongeluk expres

Zanger en performanceartist P-Orridge en zijn vrouw Lady Jaye ondergingen diverse malen plastische chirurgie om meer op elkaar te lijken. Nedko Solakov probeert in een sneeuwvlok te veranderen. Stap dinsdagavond 8 november 20u in De Per Ongeluk Expres in De Balie, waar NRC H-redacteur Bianca Stigter een avond vol films, muziek, metamorfoses en poëzie presenteert.

www.debalie.nl, slaa.nl

Sieraad

Plexiglas, neonkleurig foam, zijde, glinsterend kristal, rubber, borduursels en theezakjes. Maar toch ook zilver en goud op de Sieraad Art Fair in de Amsterdamse WesterGasfabriek. Op de tiende editie t/m 6 november laten 150 sieraadontwerpers uit 16 landen hun kunst zien.

www.sieraadartfair.com

Alfamannen/bètavrouwen

Over het testosteronplafond, alfamannen en bètavrouwen gaat de discussieavond op 9 november 20u in science center NEMO, Amsterdam, waarin neurobioloog Dick Swaab in discussie gaat met Veronica Vasterling (filosofie en genderstudies) en Iris van Rooij (kunstmatige intelligente). www.e-NEMO.nl

BoekKunstBeurs

Op 5 en 6 november is er in de Leidse Pieterskerk de BoekKunstBeurs. Er zijn stands van uitgevers en binders, demonstraties van boekdrukken op oude handpersen en A.L. Snijders heeft voor iedere bezoeker een zkv (zeer kort verhaal) geschreven. www.stichting-handboekbinden.nl