Dat zoeken we op

None

Het is een van de langstlopende quizen op tv, Twee voor Twaalf. Hier geen flitsende assistentes in glitterjurkjes, een bewegend decor of special effects. Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg.

Iedere week nemen twee teams van twee spelers het tegen elkaar op. Elk team moet twaalf vragen beantwoorden uit allerlei uiteenlopende categorieën. Wie het antwoord niet weet, mag het opzoeken. De uitspraak: „Dat zoeken we op” is dan ook onlosmakelijk met het programma verbonden. Van elk antwoord wordt de beginletter genoteerd en al deze letters samen vormen een twaalfletterwoord dat de uiteindelijke oplossing vormt. Het team dat dit het snelst heeft geraden, wint een geldbedrag of kan ervoor kiezen een week later terug te komen.

Deze formule is al sinds het begin in 1971 onveranderd gebleven. Toch is het niet altijd even populair geweest. In 1981 verdween het programma van de buis waarna het pas in 1991 weer terug kwam. Inmiddels kan het programma nog regelmatig rekenen op meer dan een miljoen kijkers. Daarmee is het een van de best bekeken programma’s op donderdagavond.

De aflevering van vanavond is voor nrc.next specialer dan normaal: onze redacteur Jacco Hupkons speelt mee in de derde ronde.

Sarah Graman

    • Sarah Graman